Sarna

Què és la sarna? 

La sarna, també anomenada escabiosi, és una infestació cutània causada per un paràsit, l’àcar Sarcoptes scabiei.

Com es transmet?

La infestació es transmet fàcilment de persona a persona a través del contacte físic i amb menor freqüència, per mitjà de robes de vestir i de llit. Amb freqüència afecta a tota una família.

Les femelles fertilitzades s’introdueixen en la capa còrnia cutània i excaven túnels avançant uns 2 mm diaris mentre dipositen els seus ous, les larves dels quals van a transformar-se en àcars adults reinfestants.

Quins símptomes presenta?

El símptoma principal és la intensa picor, de predomini nocturn. Les lesions cutànies típiques en nens grans i adults són uns solcs d’uns 5 a 20 mm de longitud en els plecs entre els dits, superfícies flexores dels canells i extensores de colzes, aixelles, cintura, àrees perineals, respectant cara i cuir cabellut. Freqüentment, els solcs poden resultar difícils de veure, ja que queden emmascarats per les lesions de gratat.

En els nens menors de 2 anys sol presentar-se una erupció vesicular en palmells i plantes, cap, cara i coll.

Com es diagnostica?

Generalment, la presència de solcs i picor que afecta a diversos membres d’una mateixa família és suficient per a efectuar el diagnòstic de sarna. En qualsevol cas, també pot fer-se un raspat dels solcs i examinar-lo al microscopi per a confirmar la presència dels àcars.

Com es guareix?

El tractament d’elecció és amb permetrina en forma de crema aplicada sobre tot el cos i deixant actuar unes 8-10 h, realitzant un bany posterior. La picor pot persistir diversos dies o setmanes després d’un tractament efectiu, alleujant-se amb antihistamínics orals i corticosteroides tòpics. Idealment el tractament ha de repetir-se de igual forma dues setmanes després.

La roba de llit i tovalloles s’han de rentar amb aigua calenta i assecadora. Si no és possible es poden ficar a una bossa tancada durant 3 dies. 

Com es pot prevenir?

Tots els membres de la família, els convivents i visitants habituals (cuidadors, cangurs, etcètera) han de ser tractats simultàniament, per a prevenir la reinfestació. És summament important que se segueixi al peu de la lletra les instruccions sobre la utilització del medicament prescrit, per a evitar fallades terapèutiques i efectes indesitjables. A continuació del tractament, és innecessari netejar robes que no hagin contactat amb els pacients, ni les joguines, mobles o catifes; el paràsit només sobreviu fora de la pell humana 3 o 4 dies. El nen pot reincorporar-se al col·legi o guarderia a l’endemà del tractament. La sarna no pressuposa falta de neteja, ocorre en nens de totes les classes socials i nacionalitats. Els animals domèstics no pateixen ni transmeten la sarna.

 

 

Ultima revisió i actualització Agost de 2016