Bullying

Eines per detectar que un nen està sent assetjat

Hi ha quatre tipus d’eines per a la detecció de bullying, a través d’una entrevista estructurada, a través de l’observació ia través de passar qüestionaris per a alumnes (per exemple l’AVE, CONVES, CUVECO, CPCE…) i qüestionaris per a docents (Escala de Percepció del Clima i del Funcionament del centre, Instrument de mesura del clima a centres d’educació secundària,…) .
Hi ha uns senyals d’alerta que poden ser indicadors de ser víctima d’assetjament escolar: absentisme escolar, negativa a assistir al centre, aïllament, problemes de concentració i atenció a classe, canvis en l’estat d’ànim (tristesa, apatia, irritabilitat), imatge descurada i manca d’higiene personal, canvis en la forma de relacionar-se, dificultat en l’acceptació de límits i normes, conductes autolesives, conductes agressives, consum de substàncies, somatització, somnolència, alteracions en la conducta alimentària, actitud agressiva i desafiant en el aula oa l’escola i conductes de risc fora de l’entorn escolar.

 

Com reforçar l’autoestima d’un nen que està assetjat

La intervenció cap a les víctimes de bullying passa per anar reconstruint la seva identitat potenciant la seva autoestima. Per aconseguir això cal mostrar empatia (que no llàstima) davant de l’assetjament que rep i validar emocionalment el seu malestar. Cal generar un espai on pugui expressar com se sent, poder explorar les habilitats socials de la persona perquè identifiqui les pròpies dificultats i poder canviar els seus patrons relacionals, treballar l’assertivitat, aprendre a dir NO ia posar límits en les relacions. Importantíssim treballar el sentiment de culpa que s’ha generat perquè la persona se senti fort per enfrontar-se als assetjadors i normalitzar-ne la vida.

 

Com a pares, com afrontar aquesta situació

Per a les famílies, el primer pas és poder comprendre, validar, acceptar la situació i donar temps per a la solució. És lícit que apareguin a la família de la víctima sentiments de ràbia cap als agressors i cap a l’escola. També hi ha sentiment de culpa per no haver pogut evitar la situació, per no haver-la detectat abans, però és important buscar ajuda professional per ajudar la gestió emocional i poder posicionar-se adequadament davant el fill. Compartir l’experiència i el malestar amb grups d’adults ajuda a protegir la víctima del malestar mateix de la família que pot contribuir a mantenir el malestar del fill.

 

Com afecta emocionalment o psicològicament un nen que està patint de Bullying

La conseqüència principal és el detriment de l’autoestima. Hi ha un increment de l’ansietat i de la simptomatologia depressiva. Poden desenvolupar problemes greus de salut mental i fracàs acadèmic.

 

Descobreix la Unitat de Salut Mental Infanto-juvenil HM Nens