L’Hospital HM Nens crea la Unitat de Salut Mental Infanto-Juvenil per millorar l’atenció de les problemàtiques psicològiques de nens i adolescents

L’Hospital HM Nens crea una nova Unidad de Salud Mental Infanto-Juvenil per atendre les problemàtiques psicològiques dels infants i adolescents de Barcelona. Per això, uneix esforços amb Ita, especialistes en salut mental, una entitat que compta amb més de 25 anys d’experiència en aquest àmbit. D’aquesta manera, ambdues institucions oferiran un tractament altament especialitzat en aquest tipus de trastorns que es coordinarà amb els altres serveis de l’hospital si la complexitat ho requereix.

El nou equip terapèutic de l’Hospital HM Nens-Ita atendrà les dificultats d’aprenentatge o retards en el desenvolupament, la impulsivitat, hiperactivitat, les dificultats en les habilitats socials, les dificultats en el maneig d’emocions, els problemes de conducta, entre d’altres. En aquest sentit, treballarà per disminuir el malestar cognitivoemocional del nen i dotar-lo d’habilitats i estratègies d’afrontament per reemplaçar les respostes més problemàtiques.

La directora mèdica de l’Hospital HM Nens, Dra. María Milá, assegura que “amb la posada en marxa d’aquesta nova Unitat de Salut Mental Infanto-Juvenil, ampliem i millorem l’atenció psicològica que oferim als nostres infants i joves. En els darrers anys, les problemàtiques de salut mental entre els menors han canviat i ha augmentat la demanda enormement, per la qual cosa cal adaptar els protocols d’assistència i, sobretot, treballar en la prevenció per poder intervenir a temps i assegurar el màxim benestar emocional quan s’arriba a l’edat adulta”.

Afavorir la detecció precoç

En aquest sentit, la cap del Servicio de Psicología de l’Hospital de Nens, Sílvia Fernández, explica que “la detecció precoç i la intervenció especialitzada en l’etapa infantil són dos dels factors que poden reduir l’aparició i el desenvolupament de patologies que tendeixen a aguditzar-se al llarg del desenvolupament evolutiu de nens i adolescents”.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la prevalença de les principals problemàtiques psicològiques que afecten els nens i els adolescents se situa actualment entre el 10 i el 20% en la infància.

Pel que fa a les problemàtiques més específiques dels joves i adolescents, els especialistes de la Unidad de Salud Mental Infanto-Juvenil d’HM Nens abordaran trastorns de la complexitat dels de conducta alimentària, addicció a les pantalles, símptomes d’ansietat i depressió, problemes de conducta, així com els principals aspectes del desenvolupament positiu psicològic com l’educació emocional, la potenciació de recursos psicològics i habilitats socials, la reducció de riscos i prevenció de conductes de risc. També proporcionaran acompanyament psicològic, assessorament i orientació acadèmica i professional.

El tractament dels casos més severs que requereixin un control més rigorós o estades més llargues es derivaran a centres de dia o d’hospitalització equipats amb la tecnologia i el material adequat per proporcionar la màxima qualitat assistencial i major seguretat i comoditat pel pacient.

L’equip de la nova Unidad de Salud Mental Infanto-Juvenil d’HM Nens, format per psicopedagogs, psicòlegs, psiquiatres, neuropsicòlegs pediàtrics i neuropediatres, abordarà els diferents trastorns relacionats amb la salut mental de nens i adolescents de manera integral i personalitzada, adaptant els protocols terapèutics a les necessitats i característiques individuals de cadascun.

A més, treballarà conjuntament amb els especialistes d’altres serveis de l’hospital per abordar els casos de manera multidisciplinària, especialment aquells que presentin més complexitat.

El suport a la família, fonamental

Aquesta atenció multidisciplinària del pacient inclourà també el suport a la família, ja que juga un paper fonamental a l’hora d’assolir els objectius del tractament. Per això, es durà a terme un assessorament i entrenament intensiu al nucli familiar que els permeti poder superar les dificultats. Igualment, es realitzaran sessions de teràpia de grup adreçades a pares per ajudar-los a entendre i tractar els seus fills, així com perquè puguin compartir l’experiència i les dificultats que comporta el procés terapèutic. Finalment, també es faran sessions específiques de psicoeducació per temàtiques.

Tot i així, en el cas dels adolescents, la seva atenció es podrà dur a terme respectant la seva intimitat si ho desitgen, ja que un dels motius pels quals aquest col·lectiu és reticent a acudir a una consulta de salut mental especialitzada és pel fet que no volen que les seves famílies siguin informades.

Per a la directora territorial d’HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, trobar la col·laboració d’Ita “ha estat clau per posar en marxa la nova Unidad de Salud Mental Infanto-Juvenil d’HM Nens, ja que comparteix amb nosaltres la filosofia basada en l’elevada qualitat assistencial, la docència i educació sanitària i la investigació, alhora que valors com l’assistència integral, que va més enllà de la malaltia i vetlla pel conjunt de les necessitats del pacient i la família, i el tracte personalitzat, doncs cada cas és únic i ha de ser atès amb respecte, amabilitat i cortesia”.

 

NP UNIDAD DE SALUT MENTAL INFANTO-JUVENIL (Cat)