El joc: una eina per a tota la vida

Comunament quan ens referim al joc parlem de nens/es, de primera infància, del seu rol a l’educació, a l’enllaç amb els nostres fills/es, etc. I tot això és molt important, però hem deixat de banda el que significa el joc al llarg de la vida.

El joc no és només per a nens/es, ja que no hi ha una edat específica per deixar de jugar, igual que no hi ha una edat per deixar d’aprendre, vincular-nos i divertir-nos.

Si vols saber el rol del joc a la primera infància, pots llegir-lo al nostre article Per què és important el joc? Però avui volem recordar-ne la importància al llarg de la vida.

Parlar de jocs és molt ampli, pot ser amb objectes, amb altres, amb un tauler, amb la música, amb la pròpia imaginació, etc. Hi ha múltiples possibilitats per a tots els gustos, edats, processos cognitius, cultures i més. Quan s’està jugant? Quan una activitat ens produeix plaer, interès, quan és més important el procés que el resultat, quan exercitem la nostra ment i/o el nostre cos alhora que ens divertim.

N’hi ha de tota mena; familiars, solitaris, en parella, d’interior, exterior, lliures, dirigits, presenciats, educatius, lúdics, i un llarg etcètera. Però tothom, amb un mateix objectiu: aprendre jugant, divertir-se i passar un temps de qualitat.

El joc és i ha de ser un gran company de vida de les persones. Naixem i ja des de ben petits comencem a jugar, forma part dels nostres primers aprenentatges, aquells que ens marquessin per a tota la vida. Continuem creixent i el joc és present cada dia de la nostra vida, amb ell ens fem grans. Avui dia, i gràcies a l’Aprenentatge Basat en jocs (ABJ) i la Gamificació a l’aula, el joc és a les aules com una eina d’aprenentatge més. Acabem els estudis, comencem a treballar i de sobte ens veiem jugant amb els nostres fills i/o nebots. Quin temps de qualitat en família, això val or! Envellim i el joc continua present com una eina ideal d’estimulació cognitiva. Aprofitem-ho!

        

Us deixem amb unes frases inspiradores en referència al joc:

“El joc és el mecanisme natural dʻaprenentatge nascut de la curiositat més primària”. Maria Couso
“L’home no deixa de jugar perquè es fa vell. Es fa vell perquè deixa de jugar. Bernard Shaw.
«Jugar és la manera preferida del nostre cervell per aprendre». Diane Ackerman

 

Jessica Poch
Psicopedagoga Top Toys

María Jesús Lavín
Psicopedagoga Braintoys.

Article revisat per la Dra. María Milà – Direcció Mèdica HM Nens

 

ARTICLES RELACIONATS: