Quin és el paper del joc dels 0 als 2 anys?

En aquesta etapa, coneguda com la primera infància, cada nen o nena desenvoluparà múltiples habilitats, des de motores com reptar, gatejar o caminar, fins a comunicacionals com el riure, les primeres síl·labes i fins i tot les primeres paraules i frases. Però cadascú tindrà el seu propi ritme i trajectòria. Aquesta darrera dependrà de la relació amb els pares o cuidador primari, l’ambient que l’envolta, la interacció entre tots dos i els estímuls als quals estigui exposat.


Però com podem afavorir el desenvolupament del nostre nadó?

Les joguines educatives són una gran ajuda. Això sí, no tots serveixen i no cal tenir-ne molts. Només cal tenir-ne pocs, de qualitat i amb un gran sentit d’aprenentatge. A continuació, us recomanarem joguines adequades per als més petits de casa.

Dels 0 als 6 mesos

Comencem amb la primera etapa que abasta dels 0 als 6 mesos aproximadament, la qual s’anomena etapa sensoriomotriu. Els bebès exploren i coneixen el seu entorn a través del moviment i dels sentits. Durant aquests mesos hi ha grans canvis mes a mes, ja que es produeix un gran desenvolupament cognitiu. Recomano per a aquesta etapa joguines que es puguin tocar, agafar fàcilment i que es puguin xuclar. Són adequats els tubs sensorials tous i amb moltes textures per explorar, les pilotes Montessori que faciliten la subjecció, els pals de pluja per a l’estimulació auditiva i visual i els mossegadors que es puguin netejar fàcilment i siguin fàcils d’agafar també.

D’esquerra a dreta. 1. Tub sensorial de Ludi. 2. Pilota Montessori de Doudou et Compagnie. 3. Pal de pluja de Djeco. 4. Mossegador de Djeco

             

Dels 7 als 12 mesos

Dels 7 als 12 mesos, el nadó ja comença a fer torres, a ficar coses dins d’altres i molts ja comencen a gatejar. Els blocs de construcció són
ideals per satisfer aquestes necessitats que presenten, ja que els permet construir i destruir torres alhora que es va treballant l’equilibri i el concepte de petit-gran. Topanifarm de Djeco és una joguina estrella per a aquesta etapa del desenvolupament ja que compleix amb tots els requisits daprenentatge.

Topanifarm. Cubs apliables de Djeco.

Dels 13 als 18 mesos

Dels 13 als 18 mesos, el nadó ja intenta posar-se dret agafant-se als mobles i superfícies. Alguns ja comencen a caminar i fins i tot a fer els seus primers salts. El control de subjecció ja el dominen, es mouen molt i demanen acció. En aquesta etapa són molt recomanables els tricicles, els encaixables i els
jocs d’apilar.

D’esquerra a dreta: 1. Tricile de Djeco. 2. Encaixable de mides amb botó de Djeco. 3. Joc d’apilament de Djeco.

            

 

Dels 19 als 24 mesos

Finalment, a l’última etapa abans de complir els dos anys, l’etapa dels 19 als 24 mesos, es coneix com l’etapa preoperacional en què es comença a desenvolupar el joc simbòlic. Els nens i nenes aprenen sobretot mitjançant la imitació i són molt recomanables les joguines que l’afavoreixen: cuinetes, ninots, casetes amb animalets, etc.

D’esquerra a dreta: 1. La cuina de Leo de Djeco. 2. Nina de la col·lecció Pomea de Djeco. 3. Casa amb animals de Djeco.

             

Com hem vist, el paper del joc és important des dels primers mesos de vida, això no vol dir que sigui imprescindible per a un bon desenvolupament del nadó, però sí molt recomanable.

Està demostrat que els nens necessiten jugar i el joc sempre porta l’aprenentatge implícit. Això no obstant, passar el màxim de temps possible amb els seus pares o referents és el que realment volen i necessiten. Si combinem això amb joguines educatives de qualitat, el resultat final serà un èxit!

 

Jèssica Poch. Professora i psicopedagoga. (Top Toys)

María Jesús Laví. Professora i psicopedagoga. (Braintoys)