Traumatismes dentals en la infància

Què és un traumatisme dental?

Són lesions de les dents produïdes per una caiguda, un xoc o un cop a la boca, podent ocasionar la fractura o pèrdua d’un o diversos dents.

Podem trobar-nos davant un traumatisme en la dentició temporal, dentició mixta (durant el canvi de dentició) o dentició permanent.

Es pot presentar tant en nens com en nenes i els estudis estableixen la prevalença fins al 20% de la població estudiada.


15_Vacuna-contra-lhepatitis-A-

Com afecta al nen un traumatisme dental?

Les lesions traumàtiques de les dents temporals i permanents joves afecten els teixits dentaris (esmalt, dentina, polpa), periodonci i l’os alveolar.

Poden produir alteracions estètiques, riscos d’infecció, alteracions de la funció, modificació de l’oclusió dentària i episodis de dolor.

Traumatismes en la dentició temporal: Quan és més freqüent que ocorrin i per què?

En la dentició temporal el major nombre d’accidents solen ocórrer durant els tres primers anys de vida. És durant aquest període de temps quan el nen aprèn a ajupir-se, gatejar, posar-se dempeus i caminar.

Davant d’un traumatisme a les dents temporals, s’han de realitzar controls?

Les dents temporals tenen la seva arrel molt a prop de les dents definitives. Quan es produeix un traumatisme a la dentició temporal pot afectar la dentició definitiva que s’està desenvolupant, per això és important el seguiment del pacient que ha patit un traumatisme fins que la dent permanent hagi erupcionat.

Traumatisme en parts toves (llavi o fre) i abundant sagnat

Les lesions en parts toves, generalment ferides inciso-contuses, contusions, laceracions o abrasions, en la mucosa dels llavis i en el frenet, poden provocar un sagnat abundant.

Dent fosca: El nen va patir un traumatisme fa temps i ara la seva dent s’ha tornat gris, per què?

Una dent que ha canviat de color i ara és gris o marró, ha deixat de ser un incisiu de color blanc i s’ha enfosquit (dent fosc). Generalment és perquè presenta afectació de la polpa (nervi dental) per causa d’un traumatisme i ha de ser valorat per l’odontopediatre.


Dent amb fractura de la corona: dent que segueix a la boca però està trencat

Els incisius superiors són les dents que amb més freqüència pateixen una fractura de la corona en els traumatismes (dent trencada). Segons el tipus de fractura que presenti la dent, l’odontopediatra realitzarà el diagnòstic i el pla de tractament (reconstruir la dent, polir l’angle que ha quedat …).

Dent avulsionada: ha sortit completament fora de la boca

Una dent temporal avulsionada (que ha sortit per complet de la boca) no es reimplanta pel perill de lesionar a la dent definitiu.

Les dents definitives avulsionades (que han sortit per complet de la boca) han de ser reimplantats immediatament, com més temps passin fora de la boca pitjor serà el seu pronòstic.

Recomanacions per al transport d’una dent permanent avulsionada

El millor transport és en llet, si no es disposa de llet la dent pot ser transportat en sèrum fisiològic o en la pròpia saliva del pacient.

Recomanacions i cures generals davant un traumatisme dental

  • Repòs i dieta tova.
  • Aplicar fred (gel local).
  • Higiene oral.
  • Tots els traumatismes dentals s’han de consultar al Odontopediatra.
  • Si hi ha fractura mandibular o maxil·lar s’ha de consultar al Cirurgià maxil·lofacial.

 

 

 

 

Dra. Elvira Ferrés Amat, maig 2016.