Sinovitis transitoria de maluc

És la inflamació unilateral de l’articulació del maluc que provoca coixesa. Es pot dir també sinovitis de maluc, o sinovitis tòxica, o maluc irritable.

Quina és la causa? 

La causa és desconeguda. Tot sovint existeix una infecció respiratòria vírica 10-20 dies abans del inici de la malaltia. Això ens fa suposar que és secundaria a una malaltia vírica.

 

A qui afecta? 

Afecta principalment els nens, en relació 4 a 1 respecta a les nenes . La edat més freqüent és entre els 3-6 anys. La sinovitis transitòria és la causa més freqüent de coixesa amb dolor en els nens d’aquesta edat.

Com es manifesta? 

Es manifesta amb coixesa d’inici més o menys brusc i dolor al caminar o repenjar-se sobre la cama afecta. A l’inici el nen refereix el dolor al genoll, i posteriorment al maluc. El nen es troba bé i rara vegada existeix febre.

Quant dura la malaltia?

És una malaltia autolimitada, que és resol espontàniament entre els 2 a 7 dies.

Com es diagnostica?

El diagnòstic de la malaltia es fa principalment per:

· Els símptomes amb coixesa i dolor.
· L’exploració del nen amb limitació a l’abducció i rotació interna del maluc.
· L’antecedent d’una infecció vírica respiratòria dies abans.

L’analítica i la radiologia de malucs tot sovint són normals. L’ecografia pot evidenciar de vegades un discret vessament articular.

Donat que la malaltia es autolimitada, si la milloria del nen es progresiva, és possible que el vostre pediatre no demani exploracions complementaries.

Com es tracta? 

Amb repòs i antiinflamatoris per millorar els símptomes.

Quin és el pronòstic?

El pronòstic és bo, existeix la possibilitat de recidiva.

 

Ultima revisió i actualització Agost 2016