El meu fill/a té mol·luscs, i ara què?

Què són els molluscums contagiosos i com poden afectar el meu fill/a?

El molluscum contagiosum és una infecció de la pell benigna que pot causar protuberàncies blanques o rosades, causada per un virus i autolimitada en el temps, vol dir que finalment desapareix però pot trigar mesos i fins i tot anys.
El molluscum contagiosum, Es contagia per contacte directe pell amb pell, per rascat de les lesions, per contacte amb objectes que hagin estat exposats al virus i es trobin en medis humits com tovalloles, taules, xurros, …
Pot afectar qualsevol zona del cos cara, genitals, aixelles, cames, abdomen, braços,…

Quines són les opcions de tractament disponibles per als molluscums contagiosos en nens i com es decideix el millor enfocament?

Hi ha diversos tipus de tractament. Les lesions individuals es poden extirpar per curetatge, congelació, aplicació sobre la lesió de medicaments vesicants com la cantaridina o l’hidròxid de potassi al 0,5-10%.
El més aconsellat pels dermatòlegs és el curetatge dels molluscums.
El curetatge consisteix a extreure els granits de molluscums amb un instrument anomenat cureta o ¨cullereta¨. Aplicant prèviament una pomada anestèsica a la zona a tractar (en aplicar la pomada als granits s’ha d’embolicar la zona amb plàstic film perquè la pell absorbeixi millor la crema i sigui efectiva).

Quines mesures de cura a casa he de prendre per manejar els molluscums i prevenir-ne la propagació?

Per prevenir el contagi dels mol·luscs, és fonamental evitar l’autoinoculació per rascat i evitar el contagi a altres nens. Per això, és aconsellable mantenir les ungles dels nens el més curtes possibles i utilitzar roba i tovalloles exclusives per al pacient.
I sobretot, mantenir la pell del nen MOLT HIDRATADA. La pell seca ajuda a la proliferació del virus.

Quan m’hauria de preocupar i buscar atenció mèdica per als molluscums del meu fill/a?

Com que és una malaltia contagiosa i de ràpida inoculació s’aconsella des de la seva detecció acudir al dermatòleg perquè valori el tractament més adequat.
Els bonys i la pell que es troben al voltant del Molluscum es poden inflamar. Es creu que aquesta és una resposta del sistema immunitari a la infecció. Si es graten, aquests bonys es poden infectar i deixar una cicatriu. Si la irritació apareix a les parpelles, es pot desenvolupar conjuntivitis.

 

RECORDEU

Com a la majoria de les infeccions, és molt important per evitar contagis rentar-se les mans amb freqüència. Evitar compartir tovalloles, roba i objectes personals i mantenir una bona hidratació a la pell.

 

Vanesa Gutiérrez Barris
Infermera Pediàtrica HM NENS