Deshidratació del Lactant

Quins són els signes i símptomes més comuns de deshidratació en un lactant que els pares han de vigilar?

Els lactants tenen més necessitats hídriques en tenir un metabolisme més accelerat, menys reserves de líquids i en no tenir autonomia per beure.
Els signes més comuns a vigilar són: plor sense llàgrimes, boca seca, ulls enfonsats, disminució en la quantitat o freqüència de l’orina, augment de la set, respiració anormal, irritabilitat i somnolència. També cal vigilar si hi ha una pèrdua de pes, sobretot en menors d’1 any.

Quines mesures preventives poden prendre els pares per evitar la deshidratació al nadó, especialment durant els mesos més calorosos?

És important mantenir el lactant hidratat, donant-li més líquids en èpoques de calor o fer activitats físiques intenses. Si rep lactància materna, augmentar la freqüència de les preses.
Limitar l’exposició solar a les hores de més intensitat.

Com han d’actuar els pares si sospiten que el nadó està deshidratat, i quan cal buscar atenció mèdica immediatament?

Si creu que el nadó té una deshidratació lleu (amb vòmits o diarrea) cal oferir les solucions de rehidratació oral entre les preses de pit o de llet de fórmula, i així reposar l’aigua i les sals perdudes.
Per a l’administració del sèrum oral, donar al nadó 5-10 ml amb una xeringa o 1-2 cullerades petites i repetir cada uns 5 minuts, augmentant la freqüència si hi ha bona tolerància. Ladosi total recomanada és entre 5-10 ml per kg de pes i per cada deposició o vòmit abundant. En èpoques de calor prendre el sèrum oral més “fresquet”, conservant-lo a la nevera. Si realitza algun vòmit, esperi 30-40 minuts abans de donar-li una dosi següent.
No administrar medicació per als vòmits o la diarrea sense prescripció mèdica.
Busqueu atenció mèdica quan presenteu els signes de deshidratació prèviament esmentats, si teniu vòmits incoercibles, si us trobeu poc actius, rebutgeu el joc, no somrieu o si feu les preses més espaiades i amb una menor ingesta.

Quins factors o condicions poden augmentar el risc de deshidratació en lactants i com poden els pares manejar aquestes situacions?

Hi ha situacions com la gastroenteritis aguda (vòmits i diarrea), febre alta que provoca sudoració, infeccions com faringitis, aftes bucals, que poden ser causants d’una deshidratació. importància del rentat de mans, la bona ventilació i evitar el contacte amb persones malaltes.

 

Laura Junquera Palaus
EIR Pediatria HM Nens