Escarlatina

Què és?

És una malaltia infectocontagiosa caracteritzada per febre alta d’inici sobtat, mal de coll, cefalea, erupció cutània, dolor abdominal, i en ocasions vòmits.

L’erupció cutània és característica. Té aspecte de “paper de vidre”, rugós i vermell, i apareix generalment de 12 a 48 hores després de que hagi començat la febre. Apareix primer al coll i al tronc, i després s’estén a extremitats i zona genital. Si no es tracta, passats uns 7 a 21 dies, l’erupció cutània deixa pas a un procés descamatiu de la pell que també és característic.

Quina és la causa?

L’escarlatina està causada per un bacteri, Streptococ pyogenes, productor de toxina estreptocòccica. La producció d’aquesta toxina és el que desencadena l’aparició de l’erupció cutània.

A qui afecta ?

És una malaltia que afecta als infants durant els primers anys d’escolarització. És menys freqüent abans dels 3 anys i després dels 15 anys d’edat.

Després dels 10 anys, el 80% dels nens tenen anticossos específics, per això ja no desenvolupen la malaltia.

Com es contagia?

El bacteri passa de persona malalta a persona sana de forma directa via respiratòria, a través de les gotes emeses mentre parlem o esternudem.

Com es diagnostica?

Pels símptomes i la presència de l’erupció característica.

Mitjançant la presencia del bacteri Streptococ pyogenes al frotis faringi.

Es pot complicar?

Les complicacions són poc freqüents. A l’inici de la malaltia es poden produir, principalment otitis mitjana aguda, sinusitis i pneumònia, entre d’altres. Mes tard pot aparèixer glomerulonefritis (afectació del ronyó) i febre reumàtica.

Quin pronòstic té?

L’escarlatina té bon pronòstic ja que respon ràpidament a l’administració del tractament indicat. 

Com es tracta?

Ja hem comentat que l’escarlatina és una infecció bacteriana, per tant es tracta amb antibiòtic oral o intramuscular (segons l’estat clínic del nen) de la família de la penicil·lina. L’amoxicil·lina és l’antibiòtic més utilitzat.

Com evoluciona?

Un cop començat el tractament antibiòtic, els símptomes desapareixen en 24 a 48 hores.

Es pot tenir l’escarlatina més d’un cop?

Efectivament, l’escarlatina pot ser recurrent, encara que no és el més habitual. 

Poden produir-se brots a guarderies o escoles?

Sí, en fer l’estudi dels casos apareguts en un mateix centre escolar sovint es demostra que la soca bacteriana causant és la mateixa.

Quant de temps ha de passar fins que els nens puguin tornar a l’escola?

Els nens ja no són contagiosos quan la febre ha desaparegut i han rebut antibiòtic durant més de 24 hores.

 

 

Revisat i actualitzat a l’Agost de 2016