La solidaritat de milers de persones ajuda a una nena a tractar-se d’un càncer complex a la pelvis a Catalunya

Barcelona, 23 de juny de 2021.– Una campanya de ‘crowdfunding’ podria salvar la vida de l’Israe. A aquesta nena marroquina de 10 anys li van diagnosticar un càncer a la pelvis i al no poder ser operada al seu país donada l’alta complexitat quirúrgica ni poder pagar el tractament a l’estranger, els seus pares van buscar ajuda i l’han aconseguit gràcies a la solidaritat de milers de persones de tot el món. Així va arribar a Barcelona i està sent tractada a la xarxa assistencial d’HM Hospitales.

A l’Israe i a la seva família els va canviar la vida quan el passat mes de gener, després de nombroses visites al metge i diverses proves diagnòstiques, els van dir que patia un sarcoma d’Ewing, un tipus de càncer poc freqüent que s’origina en els ossos o en els teixits tous que els envolten i que sol presentar-se en nens i adolescents. El tractament havia d’iniciar-se amb una intervenció quirúrgica que servís per extreure el tumor o eliminar les cèl·lules cancerígenes, però al Marroc, no podien fer-la.

Els seus pares, un exemple de fortalesa, coratge i valentia, van decidir lluitar per la vida de la seva filla i van emprendre la que s’imaginaven havia de ser una llarga batalla per recaptar fons per finançar el viatge i el tractament a l’estranger. Van pensar en diferents maneres d’aconseguir-lo fins que a Soylaiman Izaagague, el pare de l’Israe, se li va acudir posar en marxa una campanya de ‘crowdfunding’ i va arribar la sorpresa.

En només quatre mesos, van aconseguir la implicació de mitjans de comunicació i persones rellevants de la societat del Marroc i el món àrab, que van contribuir donant difusió a la iniciativa en les seves xarxes socials i fent que milers de persones de tot el món col·laboressin en assolir l’objectiu de l’Israe: la seva vida i el seu futur.

Paral·lelament a la recaptació de fons, Soylaiman i la seva dona, Ouafae El Khaili, van iniciar la recerca d’un centre amb l’experiència, infraestructura i tecnologia necessària per assumir el tractament i van trobar a HM Hospitales i al Dr. Francisco Soldado, cap del Servicio de Cirugía en Traumatología y Ortopedia Pediátrica d’HM Nens.

Medicina d’alta complexitat

Un dels aspectes que millor defineixen a HM Hospitales és la medicina d’alta complexitat que desenvolupa en els seus centres, gràcies a l’enorme especialització dels seus professionals. Aquest grup hospitalari, a través dels seus hospitals a Barcelona HM Nens i HM Nou Delfos, és dels pocs al món que realitza autotrasplantaments vascularitzats de penjolls que s’utilitzen per reconstruir problemes ossis complexos fent que els ossos danyats es regenerin i tornin a tenir vida.

En aquest sentit, el Dr. Soldado té una dilatada experiència a nivell internacional. Mitjançant una complexa intervenció quirúrgica i en coordinació amb un ampli equip mèdic, ha tractat malformacions de naixement com el peu o la mà zamba, pseudoartrosi congènita de tíbia (malformació de la cama provocada pel trencament de l’os que no arribar a unir-se i en el 50% dels casos acaba en amputació) o pulgaritzacions (manca del dit polze de la mà), normalitzat la infantesa de molts menors de tot el món.

El Dr. Francesc Soldado explica que “quan vaig conèixer el cas de l’Israe i el vaig estudiar vaig veure que podia ajudar-la i això em va il·lusionar molt, només té 10 anys. És un cas atípic i de reconstrucció complexa, però podíem utilitzar la innovadora tècnica quirúrgica implantada per HM Hospitales en els seus centres, que són els únics d’Espanya que la realitzen, i els vam dir que vinguessin”.

D’aquesta manera, la nena i la seva família van arribar a Barcelona al començament del mes d’abril. Des d’aleshores, HM Hospitales l’ha acompanyat en tot moment i ha començat el tractament de la seva malaltia a través de la seva xarxa assistencial a la Ciutat Comtal.

El Grup ha configurat un equip mèdic multidisciplinari format per diversos especialistes que treballen conjuntament per oferir a l’Israe una atenció integral i personalitzada. El passat 10 d’abril, va ser intervinguda quirúrgicament a l’Hospital HM Nou Delfos pel Dr. Soldado. En l’operació, se li va extreure la part de l’os coxal (acetàbul i isqui) afectada per les cèl·lules cancerígenes i en la cavitat del qual s’allotja el cap del fèmur. Les cèl·lules malignes van ser eliminades amb nitrogen líquid i se li va recol·locar l’os. Posteriorment, se li va realitzar un autotrasplantament vascularitzat del periosti -membrana que cobreix l’os i conté una abundant quantitat de cèl·lules mare- per aconseguir que a l’unir les artèries i les venes mitjançant microcirurgia, la sang tornés a arribar a l’os, retornant-li la vida.

Després de l’alta hospitalària, el Dr. Soldado realitza el seguiment de la pacient a HM Nens i, properament, iniciarà el tractament de quimioteràpia a Barcelona.

El director territorial d’HM Hospitales a Barcelona, Dr. Joan Sala, explica que el cas de l’Israe és “un exemple de l’assistència que ofereix HM Hospitales i de l’atenció que reben els nostres pacients vinguin d’on vinguin. Aquesta pacient ha arribat a través del nostre Departament d’Internacional, però a l’igual que succeeix des de qualsevol altre centre, les persones es beneficien de tota la nostra avançada tecnologia i dels nostres professionals, altament especialitzats en els seus respectius àmbits”.

HM Hospitales ha elaborat un vídeo relatant la història de l’Israe i la seva intervenció amb l’equip del Dr. Soldado.

HM Hospitales ha elaborat un vídeo relatant a la història de Israe i la seva intervenció amb l’equip del Dr. Soldado. 

Pots veure’l aquín:  https://youtu.be/dfLsi-VZCkQ 


També pots trobar aquesta informació en anglés i àrab: 

Contingut en anglés:

Nota de premsa: INGLÉS NP SARCOMA DE EWING

Vídeo: https://youtu.be/fL6tsEs-YcQ

Contingut en àrab:

Nota de premsa: ARABE NP SARCOMA DE EWING (1)

Vídeo: https://youtu.be/uIWavrkskZE