Del 24 al 30 d’abril se celebra la Setmana Mundial de la Immunització, campanya llançada per l’OMS per recordar la importància de la vacunació.
En aquesta ocasió el lema “Protegits col·lectivament, les vacunes funcionen”, pretén generar una acció col·lectiva per garantir que totes les persones estiguin protegides enfront de les malalties infeccioses.
Una elevada cobertura vacunal de la població és necessària perquè es produeixi el que coneixem com la immunitat de grup: el fet que la majoria de les persones estiguin vacunades dificulta l’entrada dels gèrmens en les comunitats, de manera que de forma indirecta es protegeix les persones que per edat o per estat immunitari no poden vacunar-se.
Les vacunes salven milions de vida cada any, redueixen la càrrega de malaltia i contribueixen a millorar l’esperança de vida de la població. És una de les intervencions sanitàries més segures i efectives. Per exemple en l’actualitat solament 3 països (Afganistan, Pakistan i Nigèria) té de forma endèmica el virus de la pòlio, xifra que era superior a 125 països en l’any 1988.
Encara que quan pensem en vacunes, pensem de seguida en els nens, la realitat és que una correcta vacunació s’ha de considerar també en la vida adulta.
I tu, ja t’has vacunat?
Més informació:
- Campaña de la OMS
- 10 datos sobre la inmunización
- Cinco razones para vacunar a tu hijo
- Documento del COMB en defensa de las vacunas