Barcelona, 17 de novembre del 2022. Fomentar la pràctica de l’esport com a mesura indispensable per gaudir d’una bona salut és l’objectiu de la nova Unitat de Rendiment Físic de l’Hospital HM Nens. Liderada pel Dr. José Manuel Siurana, cap del Servei de Cardiologia, s’adreça tant a nens i adolescents sans com a aquells que pateixen una patologia de base i té en la prevenció del risc cardiovascular un dels seus principals àmbits d’actuació.
Segons dades de la segona onada de l’enquesta de salut de la Fundación Española del Corazón, el 35% dels menors d’entre 1 i 15 anys tenen un o més factors de risc cardiovascular, xifra que puja al 40,7% als entorns més desfavorits. Tenint en compte aquestes dades i després de detectar un augment de les consultes per aquesta causa, el Dr. José María Siurana, cap del Servei de Cardiologia d’HM Nens, va decidir viatjar als Estats Units per formar-se al Cincinnati Children’s Hospital i conèixer els protocols de altres centres capdavanters en aquesta àrea. En tornar, va posar en marxa el projecte de la nova Unitat de Rendiment Físic de l’hospital monogràfic infantil d’HM Hospitales a Barcelona que, avui, es fa realitat.
El Dr. Siurana explica que “als Estats Units, tenen els programes de prevenció cardiovascular més desenvolupats perquè la població pediàtrica en risc és molt més gran. Hi ha diversos centres dedicats a ella i duen a terme una pràctica clínica que aconsegueix resultats d’èxit. Un dels factors que més em va sorprendre és la importància que donen al fisiòleg esportiu, per la qual cosa a la tornada em vaig posar en contacte amb diversos llicenciats en ciències de l’esport i així vam començar a desenvolupar la idea d’aquesta Unitat”, una de les poques que hi ha actualment a Espanya amb aquestes característiques.
Evidència científica
L’exercici físic afavoreix el desenvolupament de la capa muscular de les artèries, millorant-ne la tonicitat i augmentant el flux sanguini cap als òrgans, la qual cosa provoca una millora dels símptomes derivats d’una tensió arterial baixa o una deficiència en l’oxigenació dels teixits. “Hi ha una evidència científica clara que fer esport és salut. Per això, volem fer servir l’activitat física per tractar malalties. Hi ha nens amb patologies de base que es beneficien de l’esport per millorar els problemes respiratoris, de colesterol, hipertensió, marejos, cefalees, sobrepès, cansament, etc. i també és important per als que presenten símptomes que els limiten la pràctica esportiva i corren el risc de convertir-se en persones sedentàries. La manca d’activitat minva la seva salut present i futura”, assenyala el Dr. Siurana.
Tot i el gran nombre d’estudis que avalen els beneficis de l’exercici físic, els professionals sanitaris rarament prescriuen activitat física als seus pacients i molts dels símptomes descrits anteriorment són tractats amb fàrmacs com analgèsics, ansiolítics, antiàcids o antiarítmics.
Plans d’entrenament personalitzats
Els especialistes de la Unitat de Rendiment Físic de l’Hospital HM Nens aborden cada cas de manera personalitzada i multidisciplinària. En aquest sentit, l’especialista en Medicina Esportiva d’HM Nens, Dra. Yanira Castillo, afirma que “quan un nen o jove arriba per primera vegada a la consulta se li fan diferents proves com electrocardiogrames, ergometries, anàlisi de sang, proves d’esforç, etc., per conèixer el seu punt de partida a nivell cardiopulmonar, metabòlic i endocrí. Posteriorment, un cop ja sabem quin és el seu estat físic, se li elabora un pla d’entrenament específic que haurà de seguir des de casa seva durant el temps que es consideri més recomanable, encara que és a partir de les 12 setmanes quan es comencen a apreciar els beneficis”.
No obstant això, la Unitat de Rendiment Físic d’HM Nens està oberta a qualsevol menor que vulgui iniciar-se a la pràctica esportiva cardiosaludable o que vulgui millorar el seu rendiment físic sense que això repercuteixi en el desenvolupament de problemes de salut.
Evitar l’abandonament
Un altre dels objectius dels especialistes que formen part d’aquesta nova Unitat de Rendiment Físic és posar tots els mitjans per evitar l’abandonament de la pràctica esportiva. Iván Herruzo, entrenador personal, assegura que “dissenyem els plans d’entrenament en funció de les característiques del nen i els adaptem al seu dia a dia. Han de ser realistes, és a dir, s’han de poder dur a terme. D’igual forma, a la consulta, fem un seguiment periòdic per comprovar-ne l’evolució”.
Només el 50% dels joves entre 16 i 18 anys fan esport davant del 64% dels nens entre 6 i 7 anys, segons estudis recents, i es calcula que el 13% de les noies abandona la pràctica esportiva al pas de Primària a Secundària, mentre que entre els nois, aquesta situació es dona en el 5,9% dels casos.
Per evitar aquest abandonament, és imprescindible la implicació de la família. Així, a la Unitat de Rendiment Físic d’HM Nens es fan també sessions d’entrenament grupals, com a part del programa d’exercici físic, en les quals puguin participar pares i fills i afavorir la socialització dels pacients i familiars. La relació amb altres persones és també una eina terapèutica per fer front a determinats problemes de salut mental, com ara les patologies associades a l’estrès (síncopes, cefalees, ansietat, trastorns de la conducta alimentària, etc.,), i l’esport les fomenta.