El risc cardiovascular, la paràlisi braquial obstètrica i l’atenció odontològica en nens amb pocs recursos centraran la VIII Trobada Pediàtrica Solidària

Barcelona, 8 de novembre de 2022. L’augment del risc cardiovascular entre els menors, l’atenció odontològica en nens en situació de vulnerabilitat i el tractament de la Paràlisi Braquial Obstètrica (PBO) centraran el ‘VIII Encuentro Pediátrico Solidario: Avances en Cardiología, Odontología y Traumatología Infantil’ que l’Hospital HM Nens i la Fundación HM Obra Social Nens organitzen el proper 11 de novembre al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. La jornada reunirà professionals de les diferents especialitats pediàtriques i la recaptació obtinguda es destinarà a finançar els projectes de la fundació esmentada.

Segons estudis recents com el de l’Enquesta de Salut de la Fundación Española del Corazón, el 35% dels menors d’entre 1 i 15 anys tenen un o més factors de risc cardiovascular, xifra que puja al 40,7% als entorns més desafavorits. Per reduir aquestes xifres, és fonamental aconseguir conscienciar tota la població de la importància de mantenir hàbits de vida saludable. En aquest sentit, els especialistes faran incidència en la importància que té per als nens la pràctica esportiva regular i el seguiment d’una dieta sana i equilibrada.

El director mèdic d’HM Nens i de la Fundación HM Obra Social Nens, Dr. Javier Massaguer, explica que “més que grans descobriments científics o tecnològics que cridin molt l’atenció o despertin un gran interès mediàtic, tractarem els petits avenços que es produeixen en el dia a dia i en els quals els especialistes juguen un paper determinant, ja que és la pràctica clínica la que, moltes vegades, provoca que es produeixin. Són petits èxits que permeten impactar en els pacients de manera ràpida i eficient. Poden ser millores en l’atenció, petits canvis als protocols o, simplement, definir pautes per afavorir que les famílies disposin de les eines necessàries per oferir als fills unes condicions de salut òptimes”.

Seguiment de la pràctica esportiva

D’aquesta manera, des de l’àrea de Cardiologia de l’Hospital HM Nens s’està treballant per “implementar accions que ens permetin fer un acompanyament dels pacients a l’hora de fer exercici físic o de seguir les pautes d’alimentació que se’ls marca per evitar problemes com l’obesitat, ja que ens hem adonat que per diferents motius, hi ha nens que acudeixen a la consulta i després no segueixen les recomanacions que se’ls dona”, afirma el Dr. José Manuel Siurana, cap del Servicio de Cardiología d’HM Nens. En aquesta línia, l’Enquesta d’Hàbits Esportius de la població escolar a Espanya rebel·la que el 64% dels nens de 6-7 anys practica algun esport, xifra que es redueix al 50% entre els joves de 16 a 18 anys.

D’altra banda, s’abordaran noves claus en el diagnòstic de l’infart de miocardi al pacient pediàtric. Es tracta d’un problema de baixa incidència (entre 0,34 i 0,87 casos per cada 100.000 persones), però la mortalitat dels quals als 5 anys és alta, arribant al 80% en alguns estudis. El Dr. Siurana assenyala que “en un nen, un dolor toràcic no sol ser símptoma d’infart sinó d’algun trastorn osteomuscular, però cal estudiar-lo per descartar patologies potencialment perilloses”.

Atenció odontològica especial

La Fundación HM Obra Social Nens treballa per protegir i cuidar la salut dels nens sense recursos de Barcelona, que segons estudis recents, s’estima que poden ser al voltant del 25%. D’aquesta manera contribueix a fer arribar al màxim nombre de menors els tractaments mèdics que no es cobreixen des de la sanitat pública. Uns d’aquests tractaments són els odontològics.

D’entre els problemes bucodentals que requereixen una major intervenció dels especialistes en Odontopediatria són les càries, el posicionament incorrecte de les dents o les males oclusions. Els tractaments són els mateixos que per a qualsevol altre nen, però hi ha un factor que els diferencia i pels que els professionals han d’estar preparats i és l’atenció. Per a la Dra. Isabel Maura, responsable del Servicio de Odontopediatría d’HM Nens, “cal tenir molta empatia amb el pacient. Són nens que, de vegades, arriben amb molt mal de boca i als quals aquest dolor els ha pogut provocar seqüeles perquè els ha impedit un seguiment escolar normal o la imatge bucodental dels quals ha generat rebuig a l’escola, amb els amics, etc. Cal tenir molta sensibilitat, tractar-los amb molt d’afecte perquè es trobin còmodes i segueixin acudint a la consulta. S’ha d’entendre que el seu entorn no és l’habitual, ja que de vegades viuen en condicions dures, i que les famílies poden presentar dificultats idiomàtiques, escassos coneixements o experiències complicades. Com a professional, t’aporten moltíssim. Atendre aquests infants suposa un creixement personal constant i una gran satisfacció pel bé social que comporta”.

Aquest any, la Fundación HM Obra Social Nens ha realitzat més de 250 tractaments bucodentals, un 40% més que els duts a terme durant tot el 2021.

Especialistes en el tractament de la PBO

Un altre dels tractaments que s’està afavorint des de la Fundación HM Obra Social Nens i que representa una de les grans innovacions en l’àmbit de la traumatologia infantil és el de la Paràlisi Braquial Obstètrica (PBO), l’afectació que pateix el grup de nervis situats al voltant de l’espatlla en el moment del naixement i que produeix la paràlisi del braç del nadó.

L’Hospital HM Nens és el primer centre no americà acreditat per l’organització internacional Plexus Nexus per tractar aquest problema i el Dr. Francisco Soldado, cap del Servicio de Cirugía en Traumatología y Ortopedia Pediátrica de l’Hospital HM Nens i un dels pocs especialistes en aquesta àrea a nivell mundial, ja ha realitzat gairebé una trentena d’intervencions aquest any a través de la Fundación HM Obra Social Nens. Per això, serà un dels temes destacats d’aquesta edició del Encuentro Pediátrico Solidario. El Dr. Soldado compartirà la seva experiència i aportarà el seu coneixement per afavorir la formació de nous especialistes en aquest camp.

El Dr. Francisco Soldado assegura que “la majoria dels nadons que pateixen una lesió del plexe braquial en néixer recuperen el moviment i la sensibilitat del braç amb el temps i un tractament no gaire invasiu, però els casos més greus es tracten amb una intervenció quirúrgica complexa, l’objectiu de la qual és regenerar el nervi si no presenta una secció completa”.

A més de l’avenç que suposa aquest tipus d’intervenció en l’àrea de traumatologia pediàtrica, els especialistes també parlaran del tractament percutani i artroscòpic de processos i seqüeles de turmell i peu (peu cavo-varo, hallux valgues o sinostosi del tars) i l’artroscòpia avançada de lesions de genoll i esportives (LCA pediàtric, inestabilitat rotuliana, etc.). El Dr. Gorka Knörr, director de la Unidad de Extremidad Inferior y de Medicina Regenerativa Deportiva d’HM Nens, serà l’encarregat d’explicar les innovacions introduïdes en aquestes tècniques.

El ‘VIII Encuentro Pediátrico Solidario’ està acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i el Sistema Nacional de Salut.