Preguntem a l’especialista: l’odontòleg respon sobre primera dentició (i II)

La segona part de les preguntes a l’odontòleg. Ens ha encantat l’experiència!

Higiene dental en nadons (la meva filla té 13 mesos i té gairebé totes les dents, li estan sortint els canins superiors)

 
Des del moment en què apareixen les primeres dents a la boca hem de cuidar-les. Al principi es recomana netejar les dents amb una gasa mullada amb aigua o amb una dedera (raspall dental de silicona que es posa al dit de la mare per poder raspallar les dents dels nadosn) després de la presa de llet de la nit. Si la lactància es perllonga durant tota la nit s’hauria de fer després de cada presa mentre duri la lactància (artificial o materna),
A partir de l’any s’ha d’iniciar al nen a raspallar regularmente les seves dents amb un raspall dental després de cada menjar i a la nit els pares han de realitzar aquest correcte raspallat de totes les dents.
Fins als 3 anys d’edat es recomana no fer servir cap tipus de dentrífic.
 
És preocupant que un nen de 2 anys no tingui totes les dents? (per exemple, que li faltin els ullals)
 
No, en absolut, les diferències entre nens en l’edat d’erupció i la seqüència en què les dents erupcionen són freqüents i normals.
Els patrons d’edat d’erupció i la seqüència s’estableixen d’acord amb el que s’observa en la població general, però sempre hi ha nens que van més ràpids o més lents sense que això sigui anormal.
Per regla general, la dentició de llet sol completar-se entre els 2 anys i mig i els 3 anys d’edat.
 
És possible que les dents es tornin grogues de sobte? S’hauran tenyit amb algun aliment?
 
És possible que les dents es taquin amb determinats aliments, begudes i fins i tot alguns medicaments. De qualsevol manera es tracta de taques o canvis de color externs que se solen eliminar sempre amb una correcta higiene dental.
 
Quin és el criteri, després d’un traumatisme oral, per derivar a l’odontòleg?
 
En principi tots aquells casos que cursen amb mobilitat, desplaçament o pèrdua d’una dent després del traumatisme han de consultar amb el dentista.
També els casos en els que s’ha perdut un tros de dent.
Pel que fa a les lesions de llavis i llengua, si no hi ha cap alteració de les anteriorment descrites a les dents, es poden resoldre sense problemas a les consultes pediàtriques.
 
Un nen pot néixer amb dents?
 
Sí, els nens poden néixer amb dents: són les dents natals i en general són incisius centrals inferiors de llet normals que han erupcionat de forma precoç.
 
Hi ha algun protocol a Espanya per als nens nascuts amb citomegalovirus congènit? He llegit sobre retards en l’aparició de la primera dentición i freqüents problemas amb l’esmalt que provoquen un desgast molt prematur i freqüents càries.
 
He estat buscant informació sobre patologia dental que pot presentar-se en pacients afectes de CMV congènit. En concret els temes plantejats pel que fa a retards en l’erupció i alteracions de l’esmalt no he trobat res descrit en la literatura que he consultat. Crec que les alteracions dentals són més aviat relacionades amb les alteracions neurològiques que poden aparèixer en aquests pacients i que sí pot donar lloc a algun tipus de patologia dental.
Pel que fa a l’existència d’algun protocol a Espanya m’ha resultat molt interessant tant des del punt de vista científic com personal aprofundir en aquest tema que per a mi era bastant desconegut. El que he trobat més complet i exhaustiu, encara que potser ja es coneix, és un document elaborat l’any 2009 del que t’adjunto cita:  
DOCUMENTO DE CONSENSO DE LA SEIP SOBRE DIAGNOSTICO Y TRATAMIENTO DE LA INFECCION CONGENITA POR CITOMEGALOVIRUS
Baquero-Artigao: An Peditr (Bar) 2009; 71: 535-47
El passat mes de maig es van celebrar a l’Hospital 12 de Octubre de Madrid unes jornades de pares i professionals sobre aquest tema, que també poden ser d’interès.
 
Gràcies Dra. Maura!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *