Es caracteritzen per ocasionar una inflamació aguda de la mucosa nasal i de la regió nasofaríngea.
Quina és la freqüència “normal” dels refredats?
La freqüència depèn de l’edat, però es considera “normal” que es produeixin entre 6 i 8 episodis per any, que solen estar concentrats en els mesos de més fred. En alguns nens, pot ser “normal” fins que es produeixin, 12 episodis a l’any! Per desesperació d’alguns pares … .. Però per alguna raó potser el més recomanable és assumir que als nens petits sempre se’ls ha considerat “mocosos” i que potser una bona opció és “ignorar” els mocs i assumir-los com alguna cosa pròpia del nen petit.
Hi ha un gran nombre de virus que poden causar els refredats. Els més comuns i que causen un 30% dels casos, són els rinovirus, i d’ells hi ha més de 100 tipus. També trobem al virus parainfluenza, el virus respiratori sincitial, l’adenovirus, el coronavirus, el metapneumovirus, el virus de la grip, etc. La gran diversitat fa que puguem emmalaltir successivament, ja que encara que l’organisme “recordi” la infecció prèvia, el més probable és que sigui un virus diferent el que “ataqui”.
Quins són els símptomes més habituals que presenten els nens refredats?
- Obstrucció nasal i secreció (rinorrea). Ocasiona dificulta per menjar i per dormir i respiració bucal. L’afectació sol ser més intensa com més petit sigui el nen. El canvi en el color del moc no indica empitjorament o major gravetat.
- Febre, que sovint és el motiu de consulta. Els refredats poden donar febre alta, encara que habitualment es manté per sota de 38,5 º C.
- Tos irritativa, que pot mantenir fins a 7 o 8 dies des de l’inici del quadre.
- Pot haver alguna adenopatia inflamada (“ganglis”) a la zona cervical com a resposta immunitària.
- Depenent de quin virus sigui responsable, poden associar símptomes digestius. A més hi ha nens amb facilitat per vomitar, i el moc acumulat a la gola fa que es produeixi el vòmit.
- Una bona hidratació és desitjable (aigua, sucs, etc)
- Antitèrmics en el cas que hi hagi febre i / o malestar
- Els antibiòtics no estan indicats
- Els antitussígens tenen un paper limitat. La tos no deixa de ser un mecanisme de defensa pel manteniment de la neteja de l’arbre respiratori.
- Rentats nasals amb sèrum fisiològic, que sovint són el tractament més efectiu encara que en el moment de realitzar-lo el nen se senti molest.
- Els antihistamínics no tenen cap efecte beneficiós demostrat en els refredats.
- Igualment els mucolítics no tenen efecte clínic demostrat científicament, valdria la pena evitar alternar aquests xarops sense fi durant tota l’època de fred.
- La humidificació ambiental pot tenir el seu efecte beneficiós en tant que millora les mucoses nasals. Però no s’hauria d’usar en nens amb antecedents de bronquitis o asma, ja que la humidificació pot causar broncospasme i “ser pitjor el remei que la malaltia”.
- Una vegada més, molt important el rentat de mans.
- Higiene en la manipulació d’aliments
- A les escoles bressol i llocs molt concorreguts, s’ha de ventilar sovint, extremar les mesures d’higiene en les cuidadores i en les joguines i materials compartits.
I com una imatge val més que mil paraules podeu clicar aquí una entrada de Rosa, infermera i editora de “El blog de Rosa”. Encara que el vídeo està enfocat a adults, els consells són vàlids també pels nostres nens.
Les persones malaltes haurien de quedar-se a casa….