Preguntem a l’especialista: l’odontòleg respon sobre la primera dentició (I)

La Dra. Maura, del Servei d’Odontopediatria, ha contestat les preguntes que van plantejar alguns dels nostres lectors. Aquí teniu la primera part i demà publicarem la segona. Continuem pensant en nous temes que puguin ser d’interés!
 
Quin paper té el fluor en la primera dentició?
 
El fluor té un paper molt important en la prevenció de la càries dental en la dentició definitiva. En general, es recomana l’ús de glopeigs amb fluor a partir de l’erupció de les primeres dents definitives, no abans.
En alguns casos de lesions inicials de càries dental a nivel d’incisius de llet pot estar recomanat fer tocs amb fluor tòpic però sempre que ho indiqui el dentista.
 
A partir de quina edat és recomanable anar a la primera revisió dental?
 
Donada l’actual crisi econòmica i veient com en els últims 5 anys la incidència de càries en la primera infància (menors de 3 anys) ha augmentat de forma considerable, creiem que la prevenció juga un paper importantíssim per evitar l’aparició de càries en els nens o almenys disminuir la seva incidència.
Ja que el tractament és sempre costós i no està cobert per la sanitat pública és important incorporar com més aviat millor mesures higièniques i dietètiques encaminades a l’aparició de càries.
Creiem que estaria indicat iniciar les revisions dentals entre el primer any i mig i els 2 anys.
 
És convenient treure el frenet dental a  un nen de 4 anys?
 
A la boca trobem els frenets labials. El més conegut és el que  s’observa entre els dos incisius centrals superiors, i el frenet lingual que s’observa en aixecar la llengua cap amunt.
El seu tractament és sempre quirúrgic i no depèn de l’edat del pacient sinó del grau d’hipertròfia (augment de mida) i de la implantació (posició en la qual s’insereix). En qualsevol cas no es pot generalitzar ja que el diagnòstic s’estableix amb l’exploració de cada cas i per això resulta difícil contestar sense veure el paciente.
 
La meva filla es queixa regularmente que li fan mal les dents. Té 3 anys, a què pot ser degut?
 
En general, a aquestes edats els nens no solen queixar-se molt de les dents. El més lògic és que pugui estar erupcionant algun dels últims molars.
Si les molèsties apareixen durant o immediatament després dels àpats es podria pensar en la impactació d’aliments entre els molars (restes de carn) que es resol raspallant  bé després de cada àpat o bé per la presència d’alguna càries. En aquest cas s’ha d’observar si té algun forat en els queixals o les dents i caldria anar al dentista.
Si les molèsties són regulars i augmenten amb el fred, el calor o sustàncies dolces, cal veure si hi ha alguna taca o zona desgastada en la superfície de les dents o en els queixals ja que podria relacionar-se amb algun defecte de l’esmalt o inici de càries.
Com a norma general, si no observem l’erupció d’alguna peça dental i les molèsties són habituals és recomenable consultar amb el dentista.
 
Glopeigs de fluor, són necessaris? A quines edats?
 
Els glopeigs amb fluor s’han d’iniciar en el moment en què erupcionen les primeres dents definitives, siguin molars o incisius, independentment de l’edat que tingui el nen.
S’ha de fer una vegada al dia, preferentment a la nit i sempre després del correcte raspallat dental. Després de realitzar la rentada es recomana no menjar res. Els glopeigs amb fluor es mantenen fins a finalitzar el recanvi dental (incisius centrals i laterals, superiors i inferiors).
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *