Un de cada quatre nadons pateix càries de primera infància severa

Barcelona, 11 de maig de 2022. Un de cada quatre nadons pateix càries de primera infància severa, segons un estudi realitzat pel Servei d’Odontobebè de l’Hospital HM Nens de Barcelona en el que han participat més de 300 infants de 0 a 3 anys. Durant els darrers 10 anys, els especialistes han experimentat un increment de les consultes a causa d’aquest motiu, l’origen del qual situen, fonamentalment, en l’augment de sucre a l’alimentació infantil, el menjar a demanda i el dèficit de fluor.

L’odontopediatra Ruth Mayné, responsable del Servei d’Odontobebè d’HM Nens, explica que “al llarg dels darrers 10 anys, els casos de nens que arriben a la consulta d’Odontopediatria amb càries han anat augmentant progressivament, però necessitàvem certificar-ho. Per això, vam decidir posar en marxa aquesta anàlisi, que sens dubte ha corroborat les nostres sensacions. Són diversos els motius que poden provocar una càries de primera infància severa i alguns van més enllà de les famílies. Nosaltres podem educar en salut, però s’ha de millorar la gestió del sucre a l’alimentació infantil. En aquest punt, és imprescindible comptar amb el suport de la indústria i els governs”.

A més de l’excés de sucre, mantenir una dieta poc adequada en la que el nen mengi a demanda i la poca o nul·la aportació de fluor constitueixen importants factors de risc a l’hora de desenvolupar una càries de primera infància severa. En aquest sentit, Mayné considera que “són dos factors que s’han anat imposant a la societat durant l’última dècada i que no beneficien la salut bucodental dels petits.

El fluor és l’element natural que controla millor la càries i, actualment al mercat, no totes les pastes dentals infantils aporten el fluor necessari, per la qual cosa trobem nens amb un nivell subòptim d’aquest element. Així mateix, el picar entre hores comporta que s’acumulin restes d’aliment entre les dents al no poder raspallar-les després de cada àpat”.

Altres problemes bucodentals que afecten els nadons de manera destacada avui dia són els traumatismes dentals i les maloclusions, encara que cap dels dos iguala la xifra de la càries de primera infància severa. La maloclusió té un component genètic important, per la qual cosa és molt probable que si els pares la pateixen o l’han patida, els nens també ho facin. També s’observen trastorns de l’erupció dental, tant pel que fa al nombre com a la forma de les dents; alteracions al fre que poden impedir un alletament correcte o efectiu, infeccions herpètiques, aftes, etc.

Visitar l’odontopediatre abans del primer any de vida

Per evitar el desenvolupament d’aquests problemes, la prevenció és la millor estratègia. Així, els nadons han de visitar la consulta de l’odontopediatre abans del primer any, igual que acudeixen al pediatre o a l’oftalmòleg. Ruth Mayné assenyala que “és molt important que els pediatres derivin els infants a l’especialista abans que apareguin les primeres dents i que ho facin per prevenció, no per patologia. A HM Nens, vam començar a canviar aquest concepte el 2014 i està començant a donar els seus fruits. Avui, m’atreveixo a dir que aconseguirem adults amb una salut bucodental molt millor en què es perdran menys dents i es duran a terme menys implants i pròtesis perquè els que comencen a visitar regularment la consulta des de nens, segueixen fent-ho de grans i transmeten aquesta filosofia als fills”.

Amb l’objectiu d’educar les famílies en la importància d’aquesta prevenció, l’Escola de Famílies de l’Hospital HM Nens -un conjunt de sessions adreçades als futurs pares que coordina la Dra. Fina Llagostera- dedica una de les seves formacions a la salut bucodental dels petits. D’aquesta manera, les parelles, igual que aprenen sobre primeres cures del nadó, son, alimentació, prevenció d’accidents, també ho fan sobre tot el que té a veure amb la boca i la dentició (raspallat, tetines, ús de xumet, alteracions, etc.).

Des del 2014

El Servei d’Odontobebè d’HM Nens es va posar en marxa el 2014, essent un dels hospitals infantils pioners d’Espanya en oferir una atenció especialitzada als infants de 0 a 3 anys en un espai específic i amb professionals de plantilla formats en aquest àmbit. Pel director mèdic d’HM Nens, Dr. Javier Massaguer, el que “ens permet oferir una assistència de qualitat i ens diferencia d’altres centres és tant la formació que tenen els nostres odontopediatres en lactància materna i nutrició com la relació directa entre els serveis d’odontobebè, logopèdia, otorinolaringologia i pediatria, que ens permet tractar els nens de manera multidisciplinària si el problema bucodental està relacionat amb una altra patologia”.

D’aquesta manera, els casos de més complexitat poden tractar-se amb anestèsia general si els pares ho consideren oportú, ja que els equips i els quiròfans es troben al mateix hospital i alhora, les proves prequirúrgiques es realitzen amb més rapidesa al treballar coordinadament amb totes les especialitats implicades.

Major espai

Actualment, el Servei d’Odontobebè d’HM Nens atén uns 4.000 infants de 0 a 3 anys l’any, però es preveu augmentar aquesta xifra i, sobretot, reduir els temps d’espera de les famílies amb les noves instal·lacions que s’acaben d’estrenar. S’ha augmentat el nombre de boxes, adaptant-los totalment a les necessitats dels nadons i els pares al destinar un espai per als cotxets o per a la lactància. A més, hi ha una higienista pròpia i cada box disposa de lliteres pediàtriques, un aparell de radiografia amb plaques específiques amb totes les proteccions, obreboques i materials adaptats als nadons per garantir una atenció de mínima intervenció.

Una de les claus de l’atenció odontològica que ofereix HM Nens als nadons és la formació específica que tenen els seus professionals. El centre monogràfic infantil d’HM Hospitales a Barcelona rep cada any estudiants d’Odontologia que realitzen l’especialitat a Odontopediatria, adquirint a més dels coneixements, valors, pràctiques i empatia necessaris per atendre els nadons. “El plor és inevitable perquè són nens molt petits, però treballem en equip amb les famílies per minimitzar-los. Una abraçada, un ‘xocala’ o un petit obsequi per ser tan valents són gestos que els ajuden a tranquil·litzar-se i aquests detalls són el que ens agrada transmetre als futurs odontopediatres. Per als que gaudim amb la formació, aquest és un luxe impagable”, afirma Ruth Mayné.