L’Hospital HM Nens ha començat a tractar els nens afectats de fibromiàlgia i COVID persistent mitjançant una teràpia conductual que no requereix ingrés hospitalari. El seu objectiu és afavorir que els menors recuperin la seva activitat diària com més aviat millor i amb les menors seqüeles possibles. Aquest tractament es duu a terme des de la recent creada Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric, que lidera l’especialista en reumatologia pediàtrica, Dra. Violeta Bittermann.
Aquest tractament es fonamenta en l’aplicació de diferents tècniques terapèutiques i de meditació com el mindfulness que contribueixen a millorar les habilitats de maneig del dolor, una teràpia física i ocupacional que permet restaurar la funcionalitat, una higiene correcta del son, hàbits dietètics i, també, una educació familiar. Aquest factor resulta determinant en la recuperació dels petits perquè el protocol dissenyat pels especialistes d’HM Nens es duu a terme fonamentalment a casa, contràriament al que passa a altres centres que proporcionen un tractament intensiu amb ingrés hospitalari.
La reumatòloga Dra. Violeta Bittermann, responsable de la nova Unidad de Reumatología, Fibromialgia y Dolor Pediátrico, explica que HM Nens “aposta per realitzar una primera valoració del pacient en la qual participen tots els especialistes implicats en el diagnòstic (cardiòlegs, radiòlegs, endocrins, nutricionistes , neuròlegs, pneumòlegs, psicòlegs, etc.) i si aquest és positiu, oferim eines perquè puguin seguir les pautes al seu domicili, envoltats de la gent propera i amb els materials que tenen al seu abast, i fent el seguiment a consulta. D’aquesta manera, s’evita haver de passar temps innecessari fora de casa i habituar-se a situacions que no podran reproduir a la vida real”.
Difícil diagnòstic
La fibromiàlgia és una malaltia complexa que afecta habitualment la població adulta amb una incidència superior en la dona, però el diagnòstic de la qual encara és més difícil entre els nens. S’estima que afecta el 2-6% dels menors de 18 anys mentre que la prevalença de la COVID persistent entre els més petits oscil·la entre l’1 i el 51%, segons els diferents estudis. En aquest sentit, la Dra. Bittermann assenyala que “el valor afegit d’HM Nens es troba en què al ser un hospital monogràfic infantil, l’abordatge d’aquestes malalties està totalment enfocat al pacient pediàtric, amb professionals altament especialitzats en l’atenció dels nens”.
Tot i així, a més de la fibromiàlgia i la COVID persistent, des de la Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric d’HM Nens també es tracten els diferents tipus de patologies reumatològiques, que encara que s’associen més als adults, n’hi ha que s’inicien a edats primerenques com l’artritis crònica (artritis idiopàtica juvenil), el lupus eritematós sistèmic, les malalties autoinflamatòries que cursen amb febre recurrent, etc. La Dra. Bittermann assegura que “la nostra especialitat és coneguda per abordar malalties poc freqüents, que a causa de la seva complexitat i raresa, ens obliga a estar actualitzant-nos permanentment i a estar en contacte i col·laborar amb altres centres, tant públics com privats”.
Per contra, el dolor musculoesquelètic és molt freqüent en nens i adolescents, i és una causa habitual de consulta mèdica. Es calcula que entre un 10 i un 20% dels nens en edat escolar el presenten i malgrat que la majoria de vegades és benigne, pot ser la manifestació d’una malaltia sistèmica, sigui de naturalesa inflamatòria com l’artritis crònica, o neoplàsica com la leucèmia limfoide aguda o el tumor ossi.
Equip multidisciplinari i tecnologia avançada
A l’hora de configurar l’equip de la nova Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric d’HM Nens, HM Hospitales ha tingut en compte que “els seus especialistes puguin comptar amb el suport i la col·laboració de la resta de professionals implicats en el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties per oferir una atenció multidisciplinària”, explica la directora mèdica d’HM Nens, Dra. María Milá.Així mateix, la Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric d’HM Nens compta amb un equipament tecnològic d’última generació que li permet realitzar proves diagnòstiques d’elevada precisió com les radiològiques de l’aparell múscul esquelètic entre les quals destaca l’ecografia en temps real, analítiques de gran complexitat (immunologia, genètica), biòpsies musculars i òssies i tractaments com les infiltracions articulars, que permeten tractar de manera eficaç les lesions i els problemes musculoesquelètics amb corticoides, àcid hialurònic, plasma ric en plaquetes (PRP), sempre en coordinació amb l’equip d’especialistes de Traumatologia.
La directora territorial d’HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, es mostra molt satisfeta amb la posada en marxa d’aquesta nova Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric perquè “neix per cobrir una necessitat del pacient i del sistema sanitari, doncs les malalties cròniques, com és el cas de la fibromiàlgia juvenil, la fatiga crònica o la COVID persistent, moltes vegades, es quedaven sense un correcte abordatge per manca d’un tractament específic i la dificultat de reunir un equip que faci un tractament multidisciplinari” .
La recerca és una altra de les línies de treball dels especialistes de la Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric d’HM Nens. D’aquesta manera, hi ha diversos treballs de recerca oberts tant en fibromiàlgia infantil com en COVID persistent pediàtric que fan referència a l’ús de la vitamina D, de fàrmacs antidepressius, el paper de la rehabilitació o la importància del microbioma.