Erupció dentària

L’erupció dental és un procés fisiològic associat al creixement pel qual la dent es desplaça des de la seva posició original en el maxil·lar fins a la seva posició final a la cavitat bucal. En l’ésser humà, el procés de l’erupció dental es produeix dues vegades, primer amb l’aparició de les dents temporals o de llet i després amb l’erupció de les dents permanents.

La formació de les dents de llet comença la tercera setmana de vida intrauterina. En el naixement, el nen ja té dins dels maxil·lars superiors i inferiors els brots de les 20 dents temporals o de llet i les cèl·lules diferenciades de les 32 dents definitives

A quina edat surten les primeres dents?

L’erupció de les dents de llet acostuma a seguir un ordre en temps i seqüència amb petites variacions dins la normalitat.

Dientes de leche

 

Erupció de la dentició permanent

En l’aparició d’aquesta segona dentició es dóna una major variabilitat com a conseqüència de la influència de factors hormonals i de la diferència de sexe, hi ha un augment en les nenes de 3 a 7 mesos.

  1. Es produeix dels 5-7 anys el recanvi dels incisius superiors i inferiors i l’erupció del primer molar definitiu que no té cap predecessor en la dentició temporal.
  2. Dels 8 als 9 anys hi ha una fase intermèdia de descans en el recanvi. Hi conviuen dents definitives i temporals.
  3. A partir dels 10 anys s’inicia el recanvi dels sectors laterals, és a dir els canins i els molars temporals. L’últim dent en erupcionar és el caní superior definitiu.

Dientes definitivos

Les taules d’edat del recanvi dental són orientatives, però aconsellem consultar amb odontopediatra davant un retard significatiu de l’erupció.

La reabsorció radicular de la dent temporal. Per què no cauen algunes dents?

Perquè es produeixi la exfoliació o caiguda de la dent de llet cal que es produeixi la reabsorció radicular de la dent de llet.

La reabsorció radicular és un procés fisiològic pel qual la dent de llet va perdent progressivament la seva arrel fins que cau. Les dents permanents que substitueixen els de llet erupcionen a continuació.

Quan no es produeix la reabsorció radicular de les dents temporals, aquests no cauen. Pot produir-se la erupció de les dents definitives per darrere dels de llet. És a dir, persisteix la dent de llet tot i haver erupcionat el definitiu. Aconsellem acudir al odontopediatria.

És dolorosa l’erupció dental?

Si al nen li fes mal, no mossegaria o tocaria objectes amb les genives. No hi ha cap argument que avali la creença popular que l’erupció de les primeres dents és dolorosa. No obstant això, moltes mares afirmen que els dies previs a l’erupció de les dents de llet els lactants tenen les genives inflamades, estan més irritables, bavegen en excés, es duen tot a la boca.

Els nadons solen calmar-se quan els seus pares els fan massatge a les genives amb el dit net o quan mosseguen coses fredes.

Erupció precoç, nens que neixen amb dents

S’ha descrit l’existència de dents connatals (presents ja en el naixement) i de dents neonatals (que erupcionen durant l’etapa neonatal). L’existència d’aquestes dents que sovint solen ser incisius centrals superiors, no té altra significació clínica que la de dificultar la succió o bé tenir mobilitat en tenir una formació radicular insuficient. En aquests casos aconsellem consultar l’odontopediatra.