Xarampió

 

Xarampió


Definició: És una malaltia vírica aguda altament contagiosa que es caracteritza per taques a la pell.

 

 

Contagi: Es transmet, habitualment, per via aèria o  per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades. El temps en què els malalts poden contagiar altres persones va des de poc abans del període catarral (primers símptomes) fins a cinc dies després de l’aparició de la granissada.  

Actualment el xarampió és una malaltia poc habitual, en el nostre entorn, donat que la majoria de nens/es estan vacunats. Les dones que han passat la malaltia o vacunades transmeten al fetus a través de la placenta anticossos que el protegiran durant els primers 6 mesos de vida.

 

Incubació: Des del moment en què una persona susceptible s’ha infectat fins que se li manifesten els primers símptomes de xarampió poden passar uns 10 dies (9-12). 

 

Clínica: Comença amb símptomes catarrals amb  els ulls envermellits (conjuntivitis), secreció de nas ,  tos i febre superior als 38º C, amb afectació de l’estat general. Passats tres dies apareix una erupció vermellosa característica, molt poc prominent, envellutada al tacte, les taques tendeixen a unir-se entre elles. S’inicia en el cap (darrere de les orelles) i es va estenent a la resta del cos, sense afectar els palmells de les mans ni la planta dels peus. Un cop passada  la malaltia  dona immunitat per tota la vida, es a dir no pots tornar-la a passar.

 

Diagnòstic: Sol ser clínic donat els símptomes i exantema característics.

 

Complicacions: Les més freqüents són les otitis i pneumònies, també pot produir encefalitis.
La malaltia és més greu en nens molt petits i en adults.

 

Tractament: Al ser una malaltia vírica serà simptomàtic: Antitèrmics (paracetamol e ibuprofè), líquids abundants, cura dels ulls amb sèrum fisiològic i si la tos és important antitussígens. Només s’utilitzaran antibiòtics en cas de complicacions.

 

Prevenció: Totes les persones que no han patit la malaltia ni han estat vacunades, són susceptibles de patir-la.
Actualment, a Catalunya, es vacuna contra el xarampió, mitjançant la vacuna triple vírica (xarampió, galteres i rubèola)  als 12 mesos i als 4 anys.

 

 


 

Treball elaborat el Gener 2011. 
Dra. R. Clapés Ferran
Personal d’Infermeria: Noelia Bejar
Servei d’Urgències. Hospital de Nens de Barcelona

> Tornar