Malaltia Boca-Mà-Peu

 

Malaltia Boca-Mà-Peu

 

Definició: És una  infecció vírica relativament comú, que sol afectar a nenes/es menors de 5 anys i que es caracteritza  lesions a boca, ma i peus.

 

Causa: Causada, normalment, pel virus Coxsackie A16, un membre de la família dels enterovirus.

 

Contagi: Es pot transmetre per contacte directe amb secrecions de nas i gola, saliva, o la femta d’una persona infectada.  

 

Incubació: El període de temps entre la infecció i el desenvolupament dels símptomes és de 3 a 7 dies.

 

Clínica: Els brots es presenten amb més freqüència a finals de l’estiu i al començament de la tardor. Els símptomes són:

  • Lesions a boca, vesícules, que es transformen en aftes y solen ser doloroses.
  • Erupció amb butllofes petites que predominen en els palmells de les mans i plantes dels peus. Aquestes lesions no produeixen picor. 
  • Febre 1-2 dies, no sol ser alta, pèrdua de la gana y mal de coll

Les lesions cutànies solen desaparèixer en 1-2 setmanes sense deixar cicatriu.

 

Tractament: Al ser una malaltia vírica no existeix tractament específic per a aquesta infecció. Per alleujar les molèsties de la boca i la febre es donaran analgèsics-antitèrmics tipus ibuprofè i paracetamol . És bo assegurar-se que el nen prengui suficient líquid, ja que es necessiten líquids addicionals quan hi ha febre. 

El tractament amb antibiòtics no és eficaç. 

 

Complicacions: Son rares, la mes freqüent és la deshidratació en cas de febre alta i dificultat en l’alimentació per dolor  de les lesions de la boca.

 

Prevenció: Es recomana evitar el contacte amb persones que tinguin aquesta malaltia, així com rentar-se les mans si s’ha estat en contacte amb un nen infectat.

 

 

Treball elaborat el Gener del 2011.
Dr. R. Clapés Ferran
Personal d’Infermeria: Noelia Bejar
Servei d’Urgències. Hospital de Nens de Barcelona

> Tornar