Quan anar a Urgències per una picada

Madrid, 10 d’agost de 2021. A l’estiu passem més temps a l’aire lliure o en interiors amb les finestres obertes, sobretot aquest any en què encara no hem vençut completament la pandèmia. Si a això li sumem que els insectes es multipliquen amb la calor, el resultat és l’increment de consultes per picades en els serveis d’Urgències que constaten cada any els professionals.

Aquesta situació afecta especialment la població infantil, que és més vulnerable, explica la Dra. Guadalupe Aba Trigo, pediatra de la Maternidad HM Belén de La Corunya. La Dra. Aba coneix bé aquesta problemàtica, ja que cada estiu atén nombroses consultes per aquest motiu en el Servicio de Urgencias Pediátricas de l’Hospital HM Modelo.

“Les picades d’insectes més freqüents són les ocasionades per mosquits, seguides de prop per paparres; les segueixen puces, aranyes, formigues, abelles i vespes, i, en menor proporció, veiem mossegades o picades causades per animals marins o terrestres: meduses, anemones, faneca o escórpores i escurçons”, explica la coordinadora d’Urgencias Pediátricas de La Corunya.

Catalunya, Castella i Lleó i Galícia són les tres comunitats amb major incidència de mossegades d’escurçó, que solen afectar més a la població jove. La Dra. Aba explica que en aquests casos “s’ha d’immobilitzar l’extremitat afectada, mantenir la persona tranquil·la i traslladar-la al més ràpidament possible a un centre hospitalari. Mai s’ha de tallar ni manipular la zona de mossegada, i molt menys aplicar torniquets que puguin interrompre el normal flux sanguini. El tractament principal es realitza amb sèrum antiofídic”, indica la Dra. d’HM Hospitales.


Picades i mossegades greus

En general, les picades produeixen reaccions lleus amb dolor, ardor, inflamació, irritació i picor de diferent durada i intensitat. “La majoria són reaccions lleus i transitòries que no revesteixen cap perill per a la persona, fins i tot si es tracta d’un nen”, explica la Dra. Aba.

El risc més gran és que la persona sigui al·lèrgica: en aquest cas, els símptomes poden incloure inflamació de parpelles o faringe, i associar-se amb tos, vòmits o dificultat per respirar. També es consideren de risc aquelles picades simples que afecten la cara, coll, llavis o parpelles, o si són molt nombroses. En aquesta situació, es recomana acudir a Urgències, com també en picades que produeixen major afectació i cursen amb dolor en inocular substàncies irritants o verinoses, com en les causades per vespes, abelles, meduses o faneca o escórpores. “S’ha d’aplicar fred o gel local, i acudir ràpidament al servei d’urgències”, indica la doctora.

També es recomana col·locar gel a les picades d’insectes i utilitzar una crema amb corticoide. “Cal evitar gratar per no propagar la inflamació o causar infecció, i, si es tracta d’una picada d’abella, cal extreure l’agulló raspant la zona amb un objecte pla, mai amb pinces, ja que propaguen el verí”, explica la responsable d’Urgencias. En el cas de meduses, anemones o escórpores, s’han de retirar tentacles, si n’hi ha, rentar amb aigua i aplicar solució d’amoníac.


Consells bàsics per gaudir de l’estiu

Per evitar les picades, els experts aconsellen mantenir els habitatges ventilats i nets de deixalles, ja que atreuen els insectes. Si hi ha mascotes a casa, han de desparasitar regularment i aplicar collarets o substàncies antipuces i antipaparres.

En boscos, camps o rius, s’ha d’utilitzar roba clara i fresca de cotó, si pot ser amb mànigues i pantalons llargs, i calçat alt. Cal seguir rutes marcades per minimitzar el risc de mossegades d’escurçó i ser cautelós en passar prop de nius d’insectes, ja que els moviments ràpids o bruscos poden incrementar la seva agressivitat.

No usar perfums i aplicar repel·lent d’insectes sobre la roba o la pell, en aquest cas, sempre després del protector solar. Per a la població infantil, els experts recomanen utilitzar només els que són a base de citronella. I, si es fa un viatge internacional, cal sol·licitar cita, amb almenys un mes d’antelació, en un Centre de Vacunació Internacional per informar-se de les condicions del lloc, les mesures preventives i/o vacunes necessàries, i la medicació que podria necessitar-se abans d’anar o en tornar.

NP PICADURAS VERANO – CAT