Què cal tenir en compte per gaudir amb els nens d’una revetlla de Sant Joan sense ensurts

Quines són les principals recomanacions per garantir la seguretat dels nens en fer servir petards durant la revetlla de Sant Joan?

La vigília de la nostra festa de Sant Joan, que alegria i expectació. Petards, bombetes, trons i llums de colors per tot arreu; revetles i fires amb què gaudim nens i adults.
Tot i això, la precaució i seguretat en especial dels més petits no has de descuidar. Segueix aquestes mesures bàsiques de seguretat i gaudeix alegrement de la revetlla de Sant Joan:

 • Acompanya el teu fill a comprar els petards en un establiment autoritzat
 • Llegeix amb el teu fill les instruccions dús de cada petard.
 • Ensenya al teu fill que MAI ha de guardar petards a les butxaques.
 • No manipulis els petards ni treguis el seu embolcall fins que els facis servir.
 • No has de subjectar els petards amb les mans i activar-los, ni posar-los a prop de la cara ni del cos.
 • Encén els petards sempre a terra ia esquena del vent.
 • No encengueu els petards a prop d’altres nens, adults o animals.
 • No activis els petards dins de pots, llaunes o ampolles pot explotar i llançar esquir-les com a metralleta.
 • No tallis el tro final d’un petard, amb el peu, la mà o cap altre dispositiu; si explota fora de la seva traca, pot fer-te molt de mal.
 • Si un petard no explosiona no intentis tornar a encendre’l, no el trepitgis ni el toquis fins passat 30 minuts i aboca aigua per mullar-lo.
 • Utilitza els petards en espais oberts, lluny de la gent i en zones sense risc dincendis.
 • Guarda sempre una distància de seguretat quan encenguis un petard. Sigues prudent.

Quin tipus de petards són adequats per als nens i quins s’han d’evitar completament?

Els petards adequats per als nens solen ser aquells de baixa potència i que no representin un risc per a la seva seguretat. Algunes opcions segures per a nens són els petards de guspira, els crackers de mida petita i els petards de confeti.

D’altra banda, els petards que cal evitar completament per als nens són aquells d’alta potència, que puguin causar lesions greus o incendis. Alguns exemples de petards perillosos per als nens són els morters, els coets i les bombes de metxa llarga.

És important sempre llegir les instruccions d’ús i seguir les recomanacions de seguretat en manipular qualsevol tipus de petard, fins i tot les considerades assegurances per a nens. A més, és recomanable supervisar els nens mentre utilitzen petards i ensenyar-los sobre el maneig correcte i la importància de respectar les normes de seguretat.

Us adjuntem la classificació dels diferents productes pirotècnics, característiques edat d’ús i exemples que heu de saber:

Categoria

Característiques

Edat

Exemples

I

Artificis de molt baixa perillositat, amb soroll insignificant, es poden fer servir a l’aire lliure i en àrees confinades, fins i tot en edificis i habitatges

+12

Bengales, bombetes, cascades, pistons

II

De risc reduït i baix nivell de soroll, s’han de fer servir a l’aire lliure en zones delimitades, mai a l’interior d’habitatges ni a espais confinats.

+16

Bengales tricolors, candeles, coet volador, trons…

III

Productes de perillositat mitjana, s’han de fer servir a l’aire lliure en zones de gran superfície, el nivell de soroll no ha de ser perjudicial per a la salut.

+18

Bacteris, coets, trons, traca valenciana…

IV

Són artificis d’alta perillositat, d’ús exclusiu per professionals experts, el nivell de soroll dels quals no pot ser perjudicial per a la salut. Mai no s’ha d’utilitzar en espais confinats.

Ús professional

Castells de focs artificials, mascletàs…

 

Com han de manejar els pares situacions d’emergència, com ara cremades o lesions, causades per petards?

A la revetlla de Sant Joan, els nens estan exposats a patir cremades lleus, que tu mateix pots tractar a casa, però també cremades greus, que requereixen atenció a un servei d’urgències de l’hospital.

Aquí us indiquem algunes recomanacions:

 1. Mantenir la calma: cal mantenir la calma per poder actuar de manera efectiva en situacions d’emergència.
 2. Allunyar els nens dels petards: és fonamental supervisar els nens i assegurar-se que no estiguin a prop dels petards per evitar lesions.
 3. En cas d’una cremada, esbandir la zona afectada amb aigua freda durant almenys 10 minuts per reduir la inflamació i el dolor.
 4. Cobrir la cremada amb un apòsit net i anar immediatament a urgències d’hospital pediàtric.
  En cas d’una lesió més greu, com la pèrdua d’un dit o una extremitat, emboliqueu la part afectada en un drap net i acudiu immediatament a l’hospital.
 5. Mai intentar manipular o encendre petards defectuosos, ja que poden explotar de manera inesperada i causar lesions greus.
 6. Seguir sempre les instruccions de seguretat proporcionades pel fabricant dels petards i evitar l’ús de petards casolans o manipulats de manera incorrecta.
 7. Educar els nens sobre els perills dels petards i ensenyar-los a mantenir-se allunyats en tot moment.
 8. Sempre tenir a mà un kit de primers auxilis amb benes, gases estèrils i guants d’un sol ús en cas de necessitar-los en una situació d’emergència.
 9. n cas d’emergència, truqueu als serveis d’emergència (com la policia, bombers o ambulàncies) com més aviat millor per rebre ajuda professional.