A ningú se li escapa que els nens són el grup de població més vulnerable als efectes nocius de la radiació solar. Els adults generalment estem conscienciats a aquest respecte, i per això prenem mesures per protegir-los. Però, són aquestes mesures suficients? Vegem quines conductes es duen a terme i quines es poden millorar.
1. Quins tipus de protector solar tenim? Hi ha filtres físics (minerals), químics (orgànics) i mixtos (òrgan-minerals). Els primers reflecteixen la radiació sense penetrar a la pell (com si fossin un mirall) i actuen des del moment en què s’apliquen. Els químics i els mixtos necessiten activar des de dins de la pell, per la qual cosa no comencen a funcionar fins a 15-20 minuts des de la seva aplicació. Habitualment els pares no coneixem la composició, per tant cal assegurar-se que el nen porti la crema una estona abans d’exposar al sol.
2. Quin triar? Per als menors de 6 mesos hem de triar filtres físics. Encara que a partir de l’any d’edat els nens podrien utilitzar molts dels protectors d’adults, atesa l’àmplia disponibilitat de productes solars pediàtrics convé decantar-se per aquests últims. Si el seu fill pateix algun tipus d’al • lèrgia o dermatitis pot ser necessari que el seu pediatre o dermatòleg li recomani algun producte específic.
3. Cada quant li he de posar crema? Els filtres físics resisteixen bastant poc a l’aigua ia la suor, per la qual cosa cal repetir la seva aplicació freqüentment (1 hora). Els filtres químics tenen més resistència pel que poden resistir fins a 2,5 hores en alguns casos. La resistència a l’aigua ha de venir marcada en l’envàs.
4. Quines altres mesures hem de prendre? Els nens són especialment sensibles a la calor i tenen alt risc de deshidratació i d’insolació. No hem de pensar que per portar crema solar estan prou protegits. Cal cobrir el cap, intentar que juguin a l’ombra, subministrar aigua encara que no la demanin i evitar les hores de més insolació (12-17 h).
5. Què fem malament? La decisió més greu respecte a aquest tema és no predicar amb l’exemple. No és estrany veure a un adult perseguint al nen perquè es posi la crema o la gorra i que posteriorment s’estira a la tovallola sota el sol mentre el nen juga. O comentaris que els nens senten dels seus pares: “Què bruna estàs, ¡que bonica”, o “Camina que doni una mica el sol, que estàs molt blanc”. Si el nen veu que els adults es regeixen per altres normes obeirà mentre sigui petit, en la pubertat intentarà saltar-se les regles i no haurem creat l’hàbit correcte pel que fa a la protecció solar.
Dra. M.Isabel Martínez de Pablo, Servei de Dermatologia