Doctor, el meu fill serà asmàtic?

Aquesta és potser una de les preguntes més freqüents amb què ens trobem els pediatres i els pneumòlegs en les nostres consultes, quan els pares ens porten els seus fills amb bronquitis de repetició. I la resposta no és senzilla.

“Què és el que li causa tantes bronquitis al meu fill?”

Veiem sovint que la gran majoria de les bronquiolitis i bronquitis que presenten els nens en edat preescolar són causades per virus (i no per al.lèrgies!!), generalment durant el període hivernal.

 “Però doctor, on s’ha contagiat el meu fill aquests virus?”
Ja sigui a l’escola infantil, o el germà que va a l’escola, o qualsevol contacte amb una persona refredada, són la “porta d’entrada” dels virus que produeixen inicialment un refredat, i en alguns nens, les bronquitis.

“I com és que li baixen tan ràpid els mocs als bronquis?”

Encara no se sap amb certesa per què alguns nens desenvolupen tantes bronquitis i altres no ho fan (fins i tot els seus germans). Les causes poden ser diverses: la majoria d’aquests nens presenten una certa “immaduresa” de la via respiratòria inferior, és a dir tràquea i bronquis, en el funcionament dels mecanismes per expulsar les secrecions (els mocs), altres nens tenen com a antecedent alguna infecció vírica (com per exemple bronquiolitis pel virus VRS), el que els deixa una certa “inflamació” en els bronquis; altres nens tenen bronquis més “sensibles” a causa dels efectes del tabaquisme passiu (del pare o de la mare) durant l’embaràs. Els prematurs que han requerit algun tipus d’assistència respiratòria en néixer també presenten bronquitis amb més freqüència.

“I fins quan el meu fill / a patirà aquestes bronquitis?”

El que veiem habitualment és que entre els 3 i els 5 anys, un gran percentatge d’aquests nens, ja no presenta tantes bronquitis, o són més lleus i fàcils de tractar. És quan diem, que el nen “ha fet el canvi”, els seus bronquis ja han madurat.

Llavors doctor, el meu fill serà asmàtic?”

Quan els nens són petits és molt difícil saber si seran asmàtics o no. El que sí se sap és que hi ha algunes situacions o antecedents que augmenten el risc de patir asma quan estiguin en edat escolar o en l’adolescència. Valorem si el nen té la pell atòpica, si té alguna al.lèrgia respiratòria (per això demanem les proves cutànies) o alimentària (principalment a l’ou, proteïna de la llet de vaca o fruits secs), si té augment d’un tipus de glòbuls blancs (anomenats eosinòfils) o d’una immunoglobulina en l’analítica de sang. Preguntem també si algun dels seus pares o familiars propers presenten alguna al.lèrgia o són asmàtics. Totes aquestes circumstàncies augmenten el risc de patir asma en un futur.

 

Article del Dr. Marcelo Razquin, del Servei de Neumologia de l’Hospital de Nens. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *