Benvinguts al Servei de Reumatologia de l’Hospital HM Nens de Barcelona. Ens trobaràs a l’Àrea de Consultes Externes I, al Carrer Roger de Flor, 151, 1ª planta.

Aquest Servei dedica la seva atenció al diagnòstic i tractament de les malalties reumàtiques i conectivopaties en etapes inicials de la vida, que influeixen de forma fonamental en el pronòstic de la malaltia i en les seves seqüeles.

 

Unitat de Fibromiàlgia, Fatiga crònica i COVID persistent

En aquesta unitat tractem els nens afectats de fibromiàlgia i COVID persistent mitjançant una teràpia conductual que no requereix ingrés hospitalari. El nostre objectiu és afavorir que els menors recuperin la seva activitat diària com més aviat millor i amb les menors seqüeles possibles.

Aquest tractament es fonamenta en l’aplicació de diferents tècniques terapèutiques i de meditació com el mindfulness que contribueixen a millorar les habilitats de maneig del dolor, una teràpia física i ocupacional que permet restaurar la funcionalitat, una higiene correcta del son, hàbits dietètics i, també, una educació familiar. Aquest factor resulta determinant en la recuperació dels petits perquè el protocol dissenyat pels especialistes d’HM Nens es duu a terme fonamentalment a casa, contràriament al que passa a altres centres que proporcionen un tractament intensiu amb ingrés hospitalari.

Com procedim

Comencem amb una primera valoració del pacient en la qual participen tots els especialistes implicats en el diagnòstic (cardiòlegs, radiòlegs, endocrins, nutricionistes , neuròlegs, pneumòlegs, psicòlegs, etc.). Una vegada descartades altres afectacions i completat el diagnòstic iniciem el tractament que millor s’ajusta al pacient, emprant fonamentalment diferents tècniques terapèutiques i de meditació com el mindfulness que contribueixen a millorar les habilitats de maneig del dolor, una teràpia física i ocupacional que permet restaurar la funcionalitat, una higiene correcta del son, hàbits dietètics i, també, una educació familiar. En definitiva, oferim eines perquè puguin seguir les pautes al seu domicili, envoltats de la gent propera i amb els materials que tenen al seu abast, i fent el seguiment a consulta. D’aquesta manera, s’evita haver de passar temps innecessari fora de casa i habituar-se a situacions que no podran reproduir a la vida real.

L’actuació ràpida per diversos especialistes i l’inici ràpid del tractament és el factor determinant en la recuperació dels petits perquè el protocol dissenyat pels especialistes de HM Nens es duu a terme fonamentalment a casa, contràriament al que passa a altres centres que proporcionen un tractament intensiu amb ingrés hospitalari.

Diagnòstic

La fibromiàlgia pertany al grup de síndrome d’amplificació del dolor. La fibromiàlgia és una síndrome caracteritzada per dolor musculoesquelètic crònic generalitzat que afecta les extremitats superiors i inferiors, així com l’esquena, l’abdomen, el pit, el coll o la mandíbula durant almenys 3 mesos, combinat amb cansament, son no reparador i problemes d’intensitat variable del nivell datenció, de la memòria i de la capacitat per a la resolució de problemes i el raonament. La fatiga crònica es caracteritza per fatiga intensa de, almenys, sis mesos de durada, acompanyada d’altres símptomes, i aquesta és tan greu que obliga la persona a disminuir les seves activitats quotidianes. L’inici dels símptomes sol ser sobtat, de vegades després d’un quadre semblant a una grip. És estrany en la infància-adolescència, encara que el símptoma aïllat de fatiga, per si mateix, és força més habitual.

El valor afegit d’HM Nens es troba en què al ser un hospital monogràfic infantil, l’abordatge d’aquestes malalties està totalment enfocat al pacient pediàtric, amb professionals altament especialitzats en l’atenció dels nens.

Tot i així, a més de la fibromiàlgia i la COVID persistent, des de la Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric d’HM Nens també tractem els diferents tipus de patologies reumatològiques, que encara que s’associen més als adults, n’hi ha que s’inicien a edats primerenques com l’artritis crònica (artritis idiopàtica juvenil), el lupus eritematós sistèmic, les malalties autoinflamatòries que cursen amb febre recurrent, etc.

La nostra especialitat és coneguda per abordar malalties poc freqüents, que a causa de la seva complexitat i raresa, ens obliga a estar actualitzant-nos permanentment i a estar en contacte i col·laborar amb altres centres, tant públics com privats. 

Per contra, el dolor musculoesquelètic és molt freqüent en nens i adolescents, i és una causa habitual de consulta mèdica. Es calcula que entre un 10 i un 20% dels nens en edat escolar el presenten i malgrat que la majoria de vegades és benigne, pot ser la manifestació d’una malaltia sistèmica, sigui de naturalesa inflamatòria com l’artritis crònica, o neoplàsica com la leucèmia limfoide aguda o el tumor ossi.

 

Tractament

El tractament té dos objectius: restauració de la funció i alleugeriment del dolor. Ha de ser un tractament multidisciplinari i individualitzat.

Aquells tractats amb teràpia cognitiu conductual, presenten una reducció a la puntuació de l’Inventari d’Incapacitat Funcional (FDI).

Alguns nens, especialment aquells que tenen dificultat amb l’expressió verbal, es poden beneficiar de la teràpia d’arts creatives com la musicoteràpia o teràpia artística.

La teràpia física i ocupacional adreçada a augmentar la funcionalitat es recomana per a tots els nens.
No s’han aprovat medicaments per al tractament de síndromes de dolor amplificat en nens (antidepressius tricíclics, inhibidors selectius de la recaptació de serotonina, i inhibidors de la monoaminooxidasa, antiepilèptics: gabapentina, pregabalina).

La pertorbació del son s’esmenta sovint com un aspecte important de la fibromiàlgia infantil, i sempre es recomana una bona higiene del son.

L’abordatge simptomàtic ha de seguir la pràctica clínica habitual, tant a les indicacions farmacològiques com no farmacològiques.

Seran importants les recomanacions sobre:

  • Estils de vida saludable (bon descans, exercici)
  • Tractament farmacològic específic de cada símptoma
  • Fisioteràpia
  • Rehabilitació
  • Intervenció psicològica
  • Teràpia ocupacional i logopèdia

Els protocols habituals proposen un tractament intensiu a base d’ingrés a centre hospitalaris, nosaltres apostem per fer una primera valoració precoç pels especialistes implicats en la teràpia (si fos possible el mateix dia).

Equip multidisciplinari i tecnologia avançada

Els especialistes que conformen l’equip mèdic compten amb el suport i la col·laboració de la resta de professionals implicats en el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties per oferir una atenció multidisciplinària.

A més, Unitat de Reumatologia, Fibromiàlgia i Dolor Pediàtric d’HM Nens compta amb un equipament tecnològic d’última generació que li permet realitzar proves diagnòstiques d’elevada precisió com les radiològiques de l’aparell múscul esquelètic entre les quals destaca l’ecografia en temps real, analítiques de gran complexitat (immunologia, genètica), biòpsies musculars i òssies i tractaments com les infiltracions articulars, que permeten tractar de manera eficaç les lesions i els problemes musculoesquelètics amb corticoides, àcid hialurònic, sempre en coordinació amb l’equip d’especialistes de Traumatologia.

Equip

Dra. Violeta Bitterman – Reumatòloga pediàtrica
Dra. Ana Còrdova – Reumatòloga pediàtrica
Dr. Guillermo Cacharrón – Reumatòloga pediàtrica
Sílvia Fernández Millas – Psicòloga
José Simón Guijarro – Rehabilitador

 

Ubicació:

Ens trobareu a l’Àrea de Consultes Externes III, C/ Consell de Cent, 433


Demanar visita

QUADRE MÈDIC

CONTACTE

    Entenc i accepto la política de privacitat



    ENS POTS TROBAR A:

    Consell de Cent, 433
    Tel. 935 230 555
    Fax 93 265 50 17