Actualització en el calendari vacunal infantil per l’any 2016

Fa uns dies, l’Asociación Española de Pediatría (AEP) va publicar el calendari amb les recomanacions de vacunacions per a la població infantil per a l’any 2016. Inclou canvis substancials amb l’objectiu d’incloure algunes vacunes noves i poder unificar les polítiques vacunals de les diferents Comunitats Autònomes.
A Catalunya estem a l’espera de noves indicacions del Departament de Salut ja que està previst durant aquest any 2016 incorporar al calendari vacunal sistemàtic la vacuna contra la varicel·la i la vacuna contra el pneumococ.
La vacuna contra el pneumococ s’està aplicant des de fa molts anys en la població pediàtrica, com a vacuna de les considerades “no sistemàtiques”, i a costa de la decisió i l’economia familiar, és a dir, són els pares els que decideixen si posar o no aquesta vacuna, i en cas afirmatiu, l’han de pagar de la seva butxaca. Després de diversos anys de vacunar, l’evidència científica demostra la utilitat de la vacuna en disminuir la morbimortalitat de la malaltia invasiva pneumocòccica en totes les edats (els adults també es beneficien de la vacunació infantil) amb importants beneficis també des de la perspectiva de salut pública .
La vacuna contra la varicel·la ha estat envoltada de polèmica des que en l’estiu de 2013 es va prohibir la seva venda a les oficines de farmàcia, impedint així la vacunació en edats precoces, com es venia fent en molts pacients. Igual que passa amb la vacuna antipneumocòccica, la vacuna de la varicel·la es va alliberar perquè els pares poguessin decidir si vacunàven o no als seus fills precoçment. I igualment havien d’assumir el cost de la vacunació en cas afirmatiu. Des de la seva restricció la vacunació va quedar restringida a població de risc i a nens i nenes de 12 anys o adults que hagin passat la malaltia.
És possible que les dues vacunes – pneumococ i varicel.la- s’alliberin per a la seva dispensació gratuïta i universal en edats precoces en les pròximes setmanes o mesos, presumiblement per a nens i nenes ja nascuts en aquest any 2016.

Una altra vacuna de la qual hem sentit parlar en premsa és la vacuna de la meningitis B. És una vacuna comercialitzada en oficina de farmàcia des del passat mes d’octubre, però de la qual hi ha hagut un desproveïment per excés de demanda. Està previst que la producció i la circulació sense restriccions es reactivi a curt termini, probablement durant la primavera.
La vacuna de la meningitis B completa la cobertura contra un germen extremadament agressiu: el menigococ, responsable d’un percentatge elevat de meningitis i de sèpsia. Actualment ja estem vacunant contra un altre subtipus de meningococ, el C. La incorporació de la vacuna de la meningitis B origina major grau de protecció contra un germen amb elevat potencial de produir malaltia greu, especialment en els nens més petits i en els adolescents o adults joves. Un cop la tinguem a la nostra disposició, haurem d’integrar-la en els calendaris vacunals, per respectar els intervals necessaris entre vacuna i vacuna i minimitzar les reaccions vacunals. Previsiblement, a priori serà una vacuna no finançada pel sistema, de manera que una vegada més seran els pares els que prenguin la decisió última de vacunar, i assumeixin així mateix el cost.
 
Alguns links que us poden interessar:
 
 
Dra. Amalia Arce, pediatra i responsable d’E-Salut 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *