125 Aniversari

 

Aquest any 2011 farà 125 anys que el 15 de maig de 1886 que Dr. Francisco Vidal Solares i Sor Mercedes Viza, germana de la Companyia de les filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, van crear un dispensari. Poc després, el maig de 1890, inaugurant-se l’Hospital Nens Pobres de Barcelona, comança una gran història de caritat i ajuda a la infància i als més necessitats.

 

Des del primer dia, l’Hospital es va especialitzar en solucionar trastorns nutritius i digestius dels lactants, especialment en aquells casos en què hi havia una mancança de llet materna. Així, el mateix any de la inauguració, es va crear la "gota de llet": un programa de tractament i higienització de la llet de vaca per ajudar a les families sense recursos propis. Aquest va ser l’inici de la introducció higiènica a l’alimentació infantil, essent precursors a Europa.

 

Pioners també de la nova pediatria, van crear junt amb altres hospitals, les especialitats en cirurgia, ortopèdia, oftalmologia, otorrinolaringologia i dermatologia, així com els serveis d’electroteràpia, radioteràpia i el laboratori d’anàlisis.


Amb la incorporació de la Sanitat Pública i la universalització de les cobertures sanitàries a tot Espenua els anys 1970/80, es va poder atendre a les classes més necessitades as centres hospitalaris de la xarxa pública. D’aquesta manera, l’Hospital va perdre la seva missió inicial i es va orientar al canvi de destinataris, assegurats de les companyies de segur lliure tan esteses a Catalunya, però sense canviar les finalitats fundacionals. En 1884 es crea la Fundació Hospital de Nens de Barcelona que fins avui és el centre de referència infantil dins del camp de l’assegurança lliure.

 

carta_125-cat_treb.jpg