La sarna és una malaltia que afecta més de 200 milions de persones al món. Afecta persones de qualsevol condició social i edat.
Quin és el vostre agent productor i com es transmet?
La sarna és produïda per l’àcar Sarcoptes scabiei var hominis, paràsit que viu a la pell. La femella després d’aparellar-se fa un cau on diposita els ous, 2-3 diaris i poden arribar a posar 180 ous durant la seva vida. Se’n creu que només un 10% sobreviuen. Parasitant l’home pot viure entre 30 i 60 dies. L’àcar és resistent al sabó ia l’alcohol, però amb el bany es poden eliminar de manera mecànica la majoria dels ous de la pell. No sobreviu fora de la pell més de 3-4 dies a temperatura ambient i amb una humitat entre 40-80%, i mor a temperatures de 50ºC durant 10 minuts. Hi ha altres varietats de Sarcoptes de reservori animal, com el gat o el gos, però no es multiplica a l’home ni es transmet entre humans.
La transmissió de l’àcar és directa entre persones. Es produeix a través del contacte directe pell amb pell i de forma perllongada. L’aglomeració de persones a una llar i la convivència afavoreixen els contagis. O també es pot transmetre per contagi indirecte, mitjançant roba de vestir, roba de llit o tovalloles contaminades recentment o des del mobiliari. Cal tenir present que les peces són potencialment contagioses fins que hagin passat 7 dies del contacte o bé s’hagin tractat. El contagi indirecte es produirà també quan el contacte sigui prolongat.
La transmissió des de la persona es fa des del primer moment que té el paràsit fins que s’elimina, mitjançant el tractament i la roba. En adolescents i adults, les relacions sexuals poden afavorir el contagi.
La simptomatologia als primers episodis de contagi no sol aparèixer fins passades 2-6 setmanes de període d’incubació. Des del punt de vista epidemiològic, això fa que, durant un període de temps, hi hagi persones transmeten la sarna encara que no presentin els símptomes típics.
Quines són les vostres manifestacions clíniques?
La picor, important i generalitzada, predominantment a la nit i amb repercussions en la qualitat de vida, és la principal. El nen, a diferència de l’adult, també pot tenir a la cara i al cuir cabellut. Al lactant a les plantes dels peus. Apareix després d’aquelles 2-6 setmanes que dèiem abans d’incubació.
Les lesions cutànies són polimorfes i el nen poden afectar qualsevol part del cos. Poques vegades tenen una sola localització. A l’adult, cara i cuir cabellut són llocs infreqüents. Els trajectes lineals o serpinginosos són característics degut als túnels que els àcars han fet per sota la pell. Les lesions per rascat afavoreixen la producció d’èczemes que es poden sobreinfectar per bacteris. Això de vegades dificulta el diagnòstic inicial, encara que la picor nocturna acompanyant ens posa sobre la pista. Les ungles també poden ser afectades i hi ha qui opina que poden ser vehicle d’autotransmissió o de reservori.
En les persones immunodeprimides i entre persones grans es presenta l’anomenada Sarna Noruega, més contagiosa per la seva major abundància d’àcars, rica en descamació i crostes, més contagiositat a través de la roba i amb possibilitat d’absència de picor.
Què cal tenir present en el tractament del malalt i els contactes?
Aquesta és una de les malalties en què per tenir èxit, hem d’actuar alhora sobre l’agent, l’hoste i l’entorn o contactes. En el cas daquests darrers encara que estiguin sense símptomes.
En l’actualitat el tractament de referència continua sent el tòpic, encara que per a pacients amb mala tolerància, ferides o amb poca adherència es pot fer via oral. Tòpicament la permetrina en crema al 5% és allò que es considera de primera elecció. Hi ha també altres cremes amb benzoat de bencil o sofre precipitat que en mans de dermatòlegs es poden aplicar.
Cal tenir molta cura amb l’aplicació de la medicació. Cal fer-ho a la nit amb la pell neta i seca. Abans de començar cal tallar ungles i rentar cos amb aigua i sabó. L’aplicació de la crema als nens, immunodeprimits i gent gran es farà de cap a peus i en els adults de coll a peus. Important que als plecs de tot el cos s’apliqui amb deteniment. Als lactants es pot posar guants i mitjons per evitar que es xuclin els dits. Els adolescents o adults que s’autoapliquen la crema no s’han de rentar les mans després de fer-ho. Després de 8-14 hores, nou rentat amb aigua tèbia o freda. A partir d’aquest moment roba neta, tant al cos com als llits o tovalloles. Cal repetir nova aplicació de medicació, amb tot el mateix procediment, al cap de 7 dies. És important rentar la roba així com llençols, tovalloles i la resta de roba que hagi estat en contacte amb el paceinte a altes temperatures com explicarem més endavant.
Se n’ha comentat un possible tractament oral. Es fa amb ivermectina també en dues administracions separades per 7 dies, un medicament estranger que necessita una recepta oficial. No està indicat en nens amb pes <15 kg, embarassades o mares que alleten.
Com a tractament simptomàtic de la picor es poden donar antihistamínics orals. La picor pot durar fins a 4-6 setmanes després del tractament tòpic o oral, sense que sigui motiu de preocupació de mala resposta o evolució. Habitualment minva en 2 dies, però es manté atenuat, atès que és una reacció d’hipersensibilitat. Pot ser recomanat aplicar cremes hidratants.
Als contactes estrets i convivents durant el mes anterior a l’inici dels símptomes cal fer la mateixa aplicació de permetrina al 5% en un marge no superior a 24 hores.
Cal mantenir aïllament personal fins després del bany a les 8-14 hores de l’aplicació de la permetrina o en el cas de tractament oral amb ivermectina 24 hores. Quan hi ha un brot escolar ha de mantenir l’aïllament fins a 7 dies, és a dir, fins a la segona aplicació o dosi.
Es parla de resistències a la permetrina. Hi ha en els animals, no estan confirmades en humans. Els fracassos de tractament solen ser més aviat per una aplicació inadequada, mala adherència o seguiment incorrecte de les normes a actuar amb la roba i objectes, inadequació dactuació amb els contactes, contacte continu amb persones infestades no tractades o fins i tot pot haver estat un diagnòstic erroni. A més de la visita inicial és important poder fer una visita mèdica al cap de 2-4 setmanes després de finalitzar el tractament per avaluar la situació clínica.
Com cal fer el tractament de la roba i els objectes en contacte?
A causa de la potencial contagiositat de roba durant 7 dies, després de l’aplicació de la crema emn la pell cal portar roba neta. Això comporta tractament de roba i objectes utilitzats fins aquell moment.
Cal actuar a la roba de vestir, tovalloles, llençols, coixins, tovallons, pitets, i genera tota la roba que ha entrat en contacte amb el pacient per evitar una reinfecció. Cal fer-ho amb tot el material que hagi estat en contacte amb el pacient durant els 5 dies abans del tractament i l’empleada durant els 7 dies d’interval amb les aplicacions. Cal pensar que entapissats, catifes, sofà, etc.
Tractament de roba que pot anar a rentadora: aigua calenta a 60ºC durant 10 minuts o assecat calent 20 minuts.
Tractament de roba que no pot anar a rentadora: mantenir-la 5 hores a -15ºC al congelador o tancar en una bossa de plàstic durant un mínim de 7 dies.
Tractament de mobles, entapissats, sofà, etc. Insecticida i aspiradora i després cobertura amb plàstic que diàriament es netejarà amb lleixiu. A zones de mobiliari portar lleixiu i neteja amb vapor.
Després de llegir aquestes línies podem concloure que l’aigua i el sabó no són suficients.