Barcelona, 30 de juliol de 2020. La crisi sanitària provocada pel COVID-19 ha augmentat el nombre de dones que donen a llum i es dirigeixen a un Grup de Suport a la Lactància Materna per resoldre els seus dubtes sobre si han d’alletar el seu nadó i com fer-ho. Fins ara, no s’han trobat evidències científiques de que el virus pugui transmetre’s a través de la llet, però la malaltia, la possible presència de símptomes, la creació d’anticossos, etc. ha fet que els especialistes de l’Hospital HM Nens de Barcelona atenguin un 30% més de mares des del passat mes d’abril.
Són molts els dubtes que assalten una dona quan dóna a llum i deu alletar el seu nadó i aquestes augmenten si es produeixen en un entorn com l’actual. Així, als habituals interrogants sobre si el nadó s’enganxarà al pit, es disposarà de suficient quantitat de llet, produirà dolor, estries, etc. se sumen la possibilitat de contagiar si pateixes símptomes o si tens la malaltia, però no presentes simptomatologia, què passarà si el nadó emmalalteix, etc. Aquest desconeixement sobre la nova patologia ha provocat un augment de la demanda dels serveis dels Grups de Suport a la Lactància Materna.
La Dra. Paula Rodríguez, responsable de la Consulta de Lactància Materna i del Grup de Lactància de l’Hospital HM Nens de Barcelona, explica que després del confinament “hem rebut moltíssimes sol·licituds de dones que es troben en els inicis del procés d’alletar als seus nadons o que els falta poc per donar a llum i es troben que no saben què fer. La nostra recomanació, seguint les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és que mantinguin l’alimentació materna sempre que sigui possible perquè els beneficis que obté el petit són molt superiors a qualsevol possible contratemps que pogués produir-se”.
La llet materna no transmet el COVID-19
En aquest sentit, l’OMS no ha trobat cap evidència científica de que el COVID-19 es pugui transmetre de mare a fill a través de la llet, tot i que sí hi ha la possibilitat que el nadó s’infecti mitjançant el contacte físic després d’haver tocat algun objecte contaminat o la respiració, de manera que aconsella a totes les mares que utilitzin la mascareta quan els alimentin i es rentin bé les mans i el pit amb aigua i sabó abans i després de tocar-lo, però que no retirin el contacte pell amb pell perquè és fonamental pel desenvolupament del nadó.
En el cas que la mare emmalaltís i no es trobés en condicions de donar el pit, la Dra. Rodríguez aconsella “extreure la llet amb un extractor artificial desinfectant-lo molt bé abans i després del procés perquè la llet materna proporciona al nadó tots els anticossos que necessita, suposa la base del seu sistema immunològic. És rica en IgA i cèl·lules defensives enfront de diversos virus i bacteris”.
Un sistema immunològic que podria fins i tot veure’s reforçat davant un possible contagi si la mare ha passat la malaltia. “Hi ha estudis recents pendents de valoració i publicació que no descarten la possibilitat que la dona transfereixi anticossos del COVID-19 al seu nadó després d’haver-se recuperat, de la mateixa manera que transmet protecció davant d’altres malalties infeccioses”.
Setmana Mundial de la Lactància Materna
Entre els propers dies 1 i 7 d’agost, se celebra la Setmana Mundial de la Lactància Materna, l’objectiu de la qual és promoure aquest sistema d’alimentació com a font de salut pels nounats fins com a mínim els 6 mesos de manera exclusiva i mantenir-la després al costat d’altres aliments fins als 2 anys o fins que la mare i el nadó decideixin. Per qüestions culturals i a causa de la dificultat actual de conciliar la vida laboral i familiar de la dona, cada vegada és més gran el nombre de mares que deixen d’alletar als seus fills després de les primeres setmanes, però els Grups de Suport a la Lactància Materna ofereixen assessorament i diferents opcions per poder mantenir aquesta gratificant etapa de la vida.