HM Hospitales i l’Institut Guttmann s’alien per millorar i ampliar l’atenció al pacient neurològic

Barcelona, 13 de maig de 2021.- L’aliança entre HM Hospitales i l’Institut Guttmann permet oferir una atenció integral als pacients adults i pediàtrics que pateixen alguna malaltia o lesió neurològica, gràcies a l’acord de col·laboració existent entre ambdues entitats des de fa dos anys i que la pandèmia de la Covid-19 havia obligat a retardar. Aquesta cooperació proporciona una millora de la diagnosi i el tractament en les àrees de Neurologia, Neuropediatria, Neuropsicologia i Neurorehabilitació.

El coneixement i l’experiència de l’equip de professionals dels hospitals barcelonins HM Delfos i HM Nens, així com de l’Institut Guttmann -referents cadascú en el seu àmbit d’especialitat- ofereixen una nova manera d’abordar i tractar les patologies neurològiques des d’una visió especialitzada, innovadora, holística i personalitzada que, a més de procurar la curació o millora de la patologia, pretén contribuir al benestar, tant físic com psicològic, tant del pacient com de la seva família, o entorn emocional pròxim.

L’acord, signat a l’abril de 2019 pel Grup i el centre especialitzat, permet atendre a infants, joves, adults i sèniors, amb problemes derivats de patologia neurològica severa (dany cerebral adquirit, ictus, traumatisme cranioencefàlic, tumors cerebrals, etc.), problemes de neurodesenvolupament en el nen (hiperactivitat, problemes d’aprenentatge, trastorns en el neurodesenvolupament), alteracions cognitives (problemes d’atenció, memòria, llenguatge, funcions executives), trastorns emocionals i/o conductuals i patologia neurològica com Malaltia de Parkinson, Esclerosi múltiple o Esclerosi Lateral Amiotròfica, etc.

El director territorial d’HM Hospitales a Catalunya, Dr. Joan Sala, assegura que “la nostra prioritat és la cura de la salut de les persones. Per això, per a nosaltres, és important treballar conjuntament amb un centre del nivell de l’Institut Guttmann, que és referència internacional en neurorehabilitació, i oferir als nostres pacients, sense importar el centre al qual acudeixin, una assistència especialitzada en el tractament de les malalties neurològiques, un àmbit en el que HM Hospitales té el seu focus”.

Per al director de l’Institut Guttmann, Dr. Josep M. Ramírez, “treballar amb HM Hospitales és una oportunitat per créixer més enllà del que ens ha fet coneguts internacionalment, la lesió medul·lar i el dany cerebral adquirit, aportant el nostre coneixement en neurorehabilitació i neuropsicologia a altres patologies d’origen neurològic a les quals, com a centre monogràfic, fins ara ens era més difícil. També, perquè ens ofereix la possibilitat de portar els nostres serveis especialitzats a altres llocs de la geografia espanyola”.

HM Hospitales compta amb el Centro Integral de Neurociencias AC HM CINAC -amb seu a Madrid i Barcelona-, que amb professionals altament especialitzats i dotat amb la tecnologia més avançada, s’ha convertit en punta de llança en la investigació i l’abordatge d’aquest tipus de patologies com la malaltia de Parkinson, la tremolor essencial o l’epilèpsia.

Aquesta col·laboració que, segons el previst es podria anar ampliant progressivament a la resta d’àmbits de la neurociència, s’ha iniciat a HM Nens mitjançant l’atenció al pacient pediàtric amb problemes de neurodesenvolupament, a través de la intervenció especialitzada de neuropediatres de l’hospital infantil i neuropsicòlegs experts de l’Institut Guttmann. Una primera experiència a la qual ha seguit recentment l’abordatge neuropsicològic (trastorns emocionals, cognitius i conductuals) de pacients amb dany cerebral adquirit -Ictus- a l’Hospital HM Delfos; una patologia cerebrovascular que afecta 187 persones per cada 100.000 habitants a Espanya, sent la primera causa de discapacitat adquirida en l’adult.

Dues iniciatives a les quals ara se suma un nou acord de col·laboració en un projecte d’investigació traslacional en el desenvolupament de la ‘Prehabilitación’ una nova tècnica per reduir els riscos quirúrgics, les seqüeles i millorar la qualitat de vida d’aquests pacients després de la intervenció.

NP ACUERDO GUTTMANN OK (Cat)