La grip ja és aquí!

Cada any, tot i que en un moment diferent de l’hivern, fa la seva aparició la grip. En aquesta ocasió, ja fa uns quants dies que la tenim entre nosaltres.

De tots els grups de població, els nens solen ser els primers a contagiar-se, i si tenim en compte l’edat, els que primer “cauen” són els més petits, els nadons que van a escoles infantils on compartir els virus -com molts pares recents saben- és cosa habitual.

Posteriorment seran els seus germans en edat escolar, entre els 5 i els 14 anys, els que emmalaltiran, per donar pas uns dies més tard a la població adulta. En aquests últims dies en el Servei d’Urgències moltes famílies ens advertien que les classes de moltes escoles estaven mig buides, doncs un porcentatge elevat dels alumnes s’havien contagiat.

Els símptomes de la grip són àmpliament coneguts: febre -que pot ser alta-, malestar, tos i esternuts i moltes ganes d’estar-se al llit. Aquest any, molts nens presenten també simptomatologia intestinal amb dolor abdominal, diarrees i / o vòmits. Tots aquests símptomes són en força ocasions indistingibles dels que ocasionen altres virus. I excepte en pacients amb risc de complicacions, el diagnòstic de grip és un diagnòstic per sospita clínica, és a dir, que no cal fer proves de laboratori que ho confirmin.

Què podem fer si els nostres fills agafen la grip? En primer lloc saber que no hi ha un tractament específic que “mati” els virus. Haurem de conviure amb ells inevitablement durant uns quants dies. El tractament va dirigit als símptomes, principalment la febre i el malestar que es tractaran amb els antitèrmics comuns, paracetamol o ibuprofen. És convenient mantenir un bon estat d’hidratació i sempre que sigui possible (perquè és “normal” no tenir massa gana) una adequada nutrició.

Estar 4 o 5 dies amb febre és el “estàndard”. Tanmateix alguns nens estaran algun dia més. En aquests casos, sobretot si sembla haver un repunt de la malaltia, és convenient consultar per descartar la presència d’alguna complicació com la pneumònia.

Per prevenir el contagi, la mesura més efectiva és mantenir una correcta higiene. En concret el rentat de mans possibilita evitar la transmissió, encara que cal reconèixer que pot resultar difícil evitar el contagi en l’íntima convivència familiar i sent els pares cuidadors dels seus fills.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *