FACUA-Consumidores en Acción va realitzar un comunicat coincidint amb una notificació a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), en el qual assenyalava que l’ibuprofèn Dalsy 20 mg / ml suspensió ometia en el prospecte efectes secundaris relacionats amb la capacitat psicomotriu.
L’alerta ha despertat la preocupació de milers de famílies, ja que es tracta d’un fàrmac present en pràcticament totes les llars on hi ha nens petits, i que és conegut per les seves propietats antitèrmiques, antiinflamatòries i analgèsiques, de manera que és comunament utilitzat quan els nens tenen febre, dolor i /o inflamació. Les seves característiques de color i sabor fan que resulti “fàcil” per als nens, davant d’altres presentacions on la ingesta pot ser més costosa.
Sembla ser que el possible problema està en relació amb un colorant, l’E-110, que també s’utilitza en aliments i altres preparats comercials. De fet, la normativa a què es fa referència és per als aliments i no per als fàrmacs.
Avaluant les quantitats presents en aquesta presentació pediàtrica, la quantitat de fàrmac necessària perquè es produeixin els efectes adversos descrits és molt superior a la dosi farmacològica recomanada i sembla lluny de poder produir els efectes descrits. Per exemple un nen de 10 quilos, hauria de prendre 2 pots sencers de Dalsy per superar la quantitat màxima recomanada!
Aquest comunicat posa de manifest també la necessitat d’informar cada vegada millor al consumidor dels components dels productes -encara amb més motiu- si estan destinats a la població infantil. No obstant això, s’han de mesurar les conseqüències per no generar una alarma injustificada, cosa a la qual estem acostumats malauradament.
Després del comunicat de FACUA, pediatres, farmacèutics i científics han manifestat la seva opinió en diferents pàgines i blocs.
Us deixem una selección d’articles que aclariran tots els vostres dubtes:
- El Dalsy y su colorante. De la Dra. Gloria Colli.
- Alerta de Facua: Dalsy sigue siendo seguro. De la Boticaria García
- ¿Supone Dalsy un riesgo para la salud de los niños?. De José Manuel López Nicolas.