Molts nens aquests últims dies estan sent atesos a Urgències i en les nostres consultes per gastroenteritis. En alguns casos es combinen vòmits i diarrees i en altres casos predominen els vòmits o bé les diarrees. Altres vegades primer comencen els vòmits, que després cedeixen per continuar les diarrees. La majoria de vegades són quadres clínics causats per virus. En aquest
link en podeu trobar més informació.
Les dietes astringents en les gastroenteritis han estat àmpliament seguides històricament però amb els coneixements actuals es desaconsellen. Les diarrees afecten a la mucosa intestinal i són necessaris els diferents nutrients perquè aquesta es regeneri. L’alimentació ha de ser precoç, evitant el dejuni perllongat, encara que tampoc és recomenable forçar a menjar.
Consells per l’alimentació en cas de diarrees
Si el nadó està alimentat amb lactància materna, aquesta no s’ha de suspendre. De vegades serà necessari fer més preses per recuperar les pèrdues (la demanda pot augmentar).
Si el nadó està alimentat amb lactància artificial, no serà necessari modificar el tipus de llet ni preparar els biberons de forma diferent (en quant a composició o preparació).
En el cas de la resta d’alimentació, no cal fer canvis importants. S’han d’oferir aliments desitjables pel nen com són els hidrats de carboni d’absorció lenta com les pastes. Carns magres, peixos, làctics i fruites no s’han de restringir. Sí que és convenient evitar aliments amb molts greixos (fregits), molt dolços (sucs), amb baix nivell nutritiu (caramels, pastissos, etc) o amb reconegut poder laxant (prunes, kiwis, etc).
D’aquesta manera, el tractament de la gastroenteritis es basa en 3 pilars: un correcte estat d’hidratació -aquest tema el tractarem amb detall un altre dia-, una alimentació precoç i evitar antibiòtics i fàrmacs contra els vòmits.