Seguint amb l’entrada d’ahir, algunes recomanacions perquè la llet sigui “suficient”.
- Posa el teu fill a mamar sempre que ell vulgui, no esperis que plori de gana, dóna-li quan “busqui”, protesti o es llepi els dits. Assegura’t que s’agafa bé al pit (amb la boca abarca el mugró més un
bon tros de arèola). Deixa que mami tot el temps que vulgui del mateix pit, perquè la llet del final té més greix (més calories). Si voleu més ofereix-li l’altre pit després. - Dona-li el pit sovint (mínim 8 vegades al dia), perquè l’estimulació de la pell del pit asseguri el funcionament de les hormones de la lactància, sobretot les primeres setmanes. Com més vegades mami teu fill, més hormona es segrega i més llet produiràs.
- Retira el xumet i ofereix-li al teu fill el pit sempre que el nadó vulgui, encara que no sigui per gana. El pit necessita l’estímul de la boca del nadó per fabricar llet. Quan se li posa el xumet li treu l’estímul al pit i fabricarà menys llet. Si a més el bebè és molt petit, pot confondre la forma d’agafar-se al pit.
- Pot ser útil, per tenir més llet, més ràpidament, utilitzar un tirallet per buidar millor els pits i estimular-los a que fabriquin més.
- Observa si el nadó està content, dorm tranquil 1-2 hores seguides i no sembla malalt. Si és així, pren suficient.
- Observa si orina molt o poc (el normal és mullar 6-8 bolquers al dia a partir del 3r – 4t dia, però tingues en compte que si són superabsorbents és més difícil de valorar) i si l’orina és clara o fosca. Si el nadó orina poc o l’orina és molt concentrada, és possible que estigui prenent poc, consulta amb un expert en lactància.
La “pujada de la llet” varia molt d’una dona a una altra, en algunes pot sortir “a raig”, mentre que en altres simplement goteja, ambdues situacions són normals.
La major part dels problemes de la lactància es solucionen donant de mamar amb més freqüència. Si fas això durant dos o tres dies, la teva producció de llet augmentarà per adaptar-se a les necessitats del teu fill. Hi ha períodes en que el teu fill creixerà més ràpid i et demanarà de mamar amb més freqüència,
dóna-li quan demani i produiràs la llet que el teu fill necessita.
Mantingues una dieta sana i equilibrada, i beu tota l’aigua que necessitis d’acord a la teva set. Procura estar el més tranquil · la i relaxada possible i aconsegueix el suport de la teva parella, família i amics.
No li donis cap biberó si no t’ho ha indicat cap expert, ja que no el necessita!