Tindré llet suficient? (i III): Com saber si està rebent el que necessita

Última entrada de la sèrie, amb algunes observacions que ens confirmen que efectivament el nostre fill està rebent la llet materna que necessita.
 
El pes 
 
En els primers quinze dies de vida, el normal és que el teu fill perdi una mica de pes. No et preocupis, no és que tinguis poca llet, és un procés normal de tots els nounats. Posa-ho a mamar cada vegada que vulgui, amb molta freqüència, com a mínim 8 vegades al dia, i veuràs com cada vegada produeixes més llet. Has de saber a més que la teva llet és tan bona com la de qualsevol altra dona, ja que no hi ha llets dolentes, i has de beure cada vegada que tinguis set, doncs estàs usant grans quantitats d’aigua per produir teva llet.
La preocupació pel pes és molt freqüent entre les mares lactants, però en la majoria dels casos tot està funcionant bé i el nen està guanyant adequadament. Tingues en compte que:
• Les gràfiques de creixement que s’han d’utilitzar per valorar el pes i la talla són les de l’OMS, confeccionades a partir de nens alimentats òptimament al pit. Són les més adequades per valorar el creixement dels lactants.
• És important la valoració clínica del nen: el seu aspecte, vitalitat, si mulla 4-5 bolquers diaris, etc
• És més important la velocitat de creixement que el pes en un moment determinat. Guanys aproximades:
– 0-6 setmanes: 20 g / dia
– menys de 4 mesos: 100-200 g / setmana
– 4-6 mesos: 80-150 g / setmana
– 6-12 mesos: 40-80 g / setmana
• El creixement del nen ha de controlar el pediatre en la consulta. No és una bona idea tot al nen sovint a la farmàcia perquè pot induir a error. Passat el primer mes no cal pesar al nen cada setmana, excepte circumstàncies especials per indicació del pediatre.
 
Diuresi i deposicions
 
Normalment els primers dies el teu fill mullarà 2 o 3 bolquers diaris. Al tercer o quart dia, una vegada que “pugi” la llet, mullarà un mínim de 4 o 5 bolquers al dia, si mullés menys bolquers o trobes que dorm tant que mama molt poques vegades al dia, has de consultar el pediatre, ja que possiblement hagis de augmentar el nombre de vegades que li dónes el pit.
 Els nounats defequen 4 ó 5 vegades al dia, encara que de vegades arriben a les 10 vegades i altres fa caca 1 cop cada 2 dies, tot això està dintre de la normalitat. Les deposicions típiques d’un nen que pren el pit són grogues o verdoses i líquides. A partir dels 2 mesos, normalment defequen amb menor freqüència del que ho feien anteriorment, això només vol dir que el teu fill ho està absorbint tot i no deixa residus, però no és restrenyiment perquè les deposicions continuen sent toves encara que només faci cada 2, 3, 7 o 20 dies. No serveix de res i pot ser perjudicial el estimular el culet amb llumins, termòmetres, cues de fulles de gerani, supositoris de glicerina, … Tampoc cal donar-los infusions laxants ni sucs de diverses fruites. Els estímuls fabriquen gent restreta que depèn que li toquin l’anus per defecar i les infusions i sucs acaben abans amb la lactància, ja que a més suc, menys mamen i el pit fabrica menys llet.
 
Article de la sèrie escrita per la Dra. Paula Rodríguez Alessi, pediatra, consultora de lactància i responsable del Grup de Lactància de la Fundació Hospital de Nens.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *