Quins són els factors a considerar en triar la fórmula adequada per al meu nadó?
Davant l’elecció d’una fórmula de llet artificial, és important tenir en compte l’edat del pacient, per poder orientar així les fórmules d’inici, ja que es divideixen en 3 etapes diferents tenint en compte les necessitats a cobrir.
Si bé comptem amb fórmules d’inici, també hi ha les fórmules medicamentoses, i dins d’aquestes darreres hi ha:
- Sense lactosa.
- Comfort
- Antireflux
- Amb proteïna de llet de vaca hidrolitzada parcialment i totalment
- Aminoàcids purs.
La varietat més gran és a partir de llet de vaca, també n’hi ha de llet de cabra i les hidrolitzades d’arròs.
Com puc assegurar-me que el meu nadó rebi la quantitat adequada de fórmula i amb quina freqüència l’hauria d’alimentar?
Pel que fa a les quantitats de llet de fórmula que ha de rebre un nen dependrà de la seva edat i pes per poder saber quina és la seva capacitat gàstrica i quins volums pot arribar a tolerar.
Els nadons i els lactants més petits s’alimenten amb més freqüència, sense deixar de passar més enllà de 3 hores.
Cal tenir en compte que, a diferència de la lactància materna, les llets de fórmula no s’ofereixen a lliure demanda.
Moltes vegades després duna presa, ell beu pot quedar relaxat despert o de vegades adormit, per la qual cosa indicaria que està satisfet.
Quines són les millors pràctiques per preparar, emmagatzemar i administrar la fórmula per garantir la seguretat i salut del meu nadó?
- Les llets de fórmula s’han de guardar en llocs on no estiguin exposades a la llum sola i llocs secs. No cal guardar a la nevera una vegada oberta.
- Un cop obert l’envàs es pot consumir dins dels primers 15 dies.
- A l’hora de preparar un biberó, aquest ha d’estar net igual que la tetina. Col·loqueu primer l’aigua i després les mesures de llet corresponents per poder reconstituir així.
- L’aigua ha de ser potable i dús corrent. Es pot bullir i deixar-lo refredar.
- Les aigües embotellades solen tenir alta càrrega de sodi, per la qual cosa per al ronyó immadur del nen no seria el que s’ha indicat. En cas dutilitzar-les, també donar un bull i després deixar refredar.
- Per assegurar-nos de la temperatura de la llet, sempre és millor provar a la cara interna del braç o canell. No cal escalfar el biberó a foc directe, tampoc no es recomana l’ús de microones. S’aconsella posar en un petit recipient aigua i escalfar, quan bulli apagar, col·locar el biberó dins del recipient durant uns segons i controlar temperatura.
- Després d’utilitzar els biberons, és important netejar-los. Es poden utilitzar solucions especials com sabons sense colorants, perfums i alcohol. Esbandir amb abunda’t aigua tèbia i raspall adequat per arribar a cada part del biberó.
- Deixeu-los assecar a l’aire, lluny de la vaixella d’ús habitual. Un cop finalitzat el dia, es pot fer una esterilització.
Quins signes he d’observar al meu nadó que podrien indicar problemes amb la lactància artificial, i quan hauria de buscar ajuda?
En alguns nens, l’adaptació a la lactància artificial pot ser més difícil. Moltes vegades la digestió pot ser més lenta, les deposicions poden variar i els nens poden experimentar restrenyiment.
Els nens poden presentar més còlics, reflux gastroesofàgic i poden aparèixer intoleràncies o al·lèrgies.
Cada bebè és diferent, alguns poden tolerar millor les fórmules artificials i d’altres no tant. Per això abans de la presència d’algun símptoma o signe que els pares li cridi l’atenció, sempre és important consultar amb el vostre metge pediatre per orientar l’elecció d’una fórmula que s’adeqüi al nadó.