Barcelona, 19 de juliol de 2022.- Les vacances d’estiu són l’època més esperada per la immensa majoria de la població, especialment pels nens i joves en edat escolar. Tot i això, segons l’opinió dels professionals en salut mental, és en aquest període de temps quan augmenten els casos de trastorns de conducta, generalment per sortir de la rutina i entorn habituals, però també perquè l’etapa estival sol associar-se a l’absència de normes i límits, cosa que pot comportar una font de conflictes domèstics.
Amb el final de les classes i l’inici de l’estiu, els menors de totes les edats es troben d’un dia per l’altre amb molt temps lliure que no sempre és compartit amb els seus progenitors. Si es compta amb la possibilitat que puguin participar en alguna de les múltiples ofertes d’oci que s’organitzen, com ara campus esportius, campaments o altres activitats, els mesos d’estiu poden resultar més suportables per a tothom, però no sempre es dóna el cas i tot i així, l’espai de temps sense obligacions ni referents d’horaris i, sobretot, sense l’acompanyament diari dels seus professors i companys continua sent alt.
“Alguns nois i noies se senten perduts, avorrits i sovint irritables en aquestes situacions. Perden les rutines i molts dels seus amics no són a prop per veure’ls”, afirma Rosa Domínguez, psicòloga de l’Hospital HM Nens de Barcelona. Durant aquest període, s’observa un increment dels trastorns de conducta, ja que, en molts casos, les vacances d’estiu van associades a l’absència de normes i límits. Però aquests són molt necessaris sempre que es marquin de manera raonable i argumentada. Encara que els nostres fills no ho sàpiguen o no ho vulguin veure, amb aquestes normes els estem cuidant”, afegeix l’especialista.
Planificar les vacances d’acord amb els fills
Els professionals de la salut mental recomanen que els pares planifiquin les vacances amb els seus fills, “no de manera estricta com si es tractés d’un campament militar, però sí que els donin uns criteris sobre allò que es té previst fer”, assegura la psicòloga. L’especialista d’HM Nens posa èmfasi en una sèrie de punts que, segons la seva opinió, ajuden a reduir la tensió i generar un ambient més col·laboratiu. Un és definir què s’espera de les vacances, tant els menors com els pares. També cal tenir clar quines activitats es podran dur a terme i quines no. Així mateix, és fonamental definir aquelles responsabilitats i deures que han d’existir malgrat estar vacances, com ara les hores de son i la col·laboració en les tasques domèstiques diàries.
Un altre dels factors a tenir en compte té a veure amb la supervisió del temps de visionat de pantalles, especialment entre els petits, ja que “el joc simbòlic és vital per a un correcte desenvolupament emocional, i sovint es deixa de banda degut a l’ús de les tecnologies”, insisteix la psicòloga. Repartir el temps entre els amics i la família i fer-los sentir útils assignant-los diferents tasques són altres dels punts que contribueixen a evitar l’estrès i a gestionar millor el temps lliure. Tot això, “sense angoixar-nos davant de la possibilitat que els joves s’avorreixin. Avorrir-se també és necessari perquè sorgeixi la creativitat i posin en marxa altres recursos per ells mateixos”, afegeix la psicòloga clínica de l’Hospital HM Nens.
Tàctiques de negociació amb els adolescents
Pel que fa als adolescents, és important mantenir i facilitar la comunicació i no deixar que es tanquin a la seva habitació durant tot el dia pel simple fet que no han d’anar a classe. Els experts són partidaris de preguntar-los i proposar-los activitats, així com negociar les sortides i, sobretot, els horaris. En aquesta negociació, sempre s’han de deixar clares quines seran les conseqüències en cas d’un incompliment dels acords pactats. Una altra de les maneres que recomanen per millorar la connexió amb els adolescents és facilitar la trobada amb els seus iguals a casa, permetent que puguin convidar els seus amics i deixant-los el seu espai. D’aquesta manera, se’ls demostra que s’hi confia i que s’entenen les seves necessitats de socialització.
En aquells casos més complexos, quan la pèrdua de referents condueixi els menors a estats depressius, la recomanació dels professionals passa per actuar ràpidament i anar a la consulta sense esperar a l’inici de les classes. “L’activitat acadèmica demana molta energia mental i emocional. Si un menor inicia l’escola sense haver gaudit d’unes vacances, sense estar relaxat i ple d’energia, el curs es pot complicar tot i haver-se retrobat amb els companys”, destaca la psicòloga Rosa Domínguez.