Vacances escolars, una bona oportunitat per descobrir, gaudir i educar als nens

Les vacances escolars impliquen compartir més temps amb la família i, per a alguns pares, això suposa un estrès afegit, ja que combinar feina i nens no és fàcil. Tot i així, si se sap gestionar el temps i s’estableixen unes normes de comportament, aquests dies es poden convertir en una meravellosa oportunitat per descobrir, gaudir i alhora educar els fills. Només cal tenir en compte una sèrie de factors.

Un dels més importants és la gestió del temps. Establir un horari per fer les tasques professionals, les de la llar i dedicar-hi unes hores als més petits ajudarà a mantenir un control de l’activitat diària. En aquest sentit, la coordinadora de la Unitat d’Atenció Psicològica Personalitzada d’HM Hospitales, Dra. Natalia Moreno, indica que “organitzar i planificar el que es farà, i com i quan es durà a terme evitarà que els adults vagin angoixats tot el dia i que els nens passin més temps del desitjat davant de les pantalles. Actualment, hi ha moltes activitats que podem fer conjuntament i no han de comportar una càrrega econòmica afegida”.

L’actitud dels pares determinarà que els menors s’impliquin més o menys en activitats com practicar esport, fer galetes, pintar, veure una pel·lícula, sortir a veure els llums de Nadal, etc., per això és recomanable que sigui alegre i positiva. De totes maneres, per molt interès que es posi, els conflictes sorgiran.

Centrar-se en les conseqüències

A l’hora de gestionar-los, la recomanació de la Dra. Moreno és “centrar-se en les conseqüències que podem aplicar, ja que la majoria de les persones ens movem en funció dels efectes que causen les nostres accions. Són les contingències les que fan que la conducta es repeteixi o s’elimini en el futur”. Per això, si el comportament és bo, s’ha de premiar i si és dolent, s’ha de castigar; però sempre reforçat amb un elogi en el primer cas i una indicació sobre el que s’espera o s’ha de fer, en el segon. El que cal tenir sempre en compte és que quan es tracti de nens molt petits que encara es trobin en fase d’aprenentatge, cal lloar més l’esforç que el resultat.

Les recompenses han de sumar, aportar alguna cosa positiva (per exemple, menjar un tros de xocolata més, pujar als cavallets, tornar a casa 15 minuts més tard…), mentre que les sancions han de restar (no jugar amb la consola, anar-se’n a dormir un quart d’hora abans, no veure la televisió, no sortir…). Així, la conducta tendirà a repetir-se o reduir-se en el futur. En el que sí que coincideixen els especialistes és que, tant en un cas com en l’altre, la conseqüència ha de ser immediata i que els càstigs són un darrer recurs i aplicar-se únicament quan la conducta sigui perillosa, ja que generen por, rebuig i augmenta la probabilitat que es respongui agressivament, generant enuig, culpa, vergonya i sensació de descontrol.

Regla de les ‘3C’

Per a la Dra. Moreno, les ‘Conseqüències’, la ‘Coherència’ i la ‘Consistència’ constitueixen tres elements clau a l’hora d’establir límits. “La Regla de les ‘3C’ ens diu que tota conducta ha de tenir una conseqüència i que ha de ser coherent i proporcional a l’acció que s’ha realitzat, especialment si es tracta d’un càstig. No ho podem posar més o menys gran en funció del nostre enuig, sinó que la seva magnitud ha de ser adequada al que ha fet el nostre fill i, finalment, ha de ser consistent, ferma. Un cop s’ha establert, s’ha de complir per part d’ambdós pares”.