Els nadons somriuen 300 vegades al dia

L’ésser humà és l’única espècie amb capacitat per riure.

Els nens són els especialistes en aquesta matèria. Els nadons riuen una mitjana de 300 vegades al dia, mentre que els adults només ho fem unes 20 vegades. Què ens passa? En la nostra vida s’instal·la la serietat i amb això perdem algunes de les propietats terapèutiques que té riure.

Per riure són necessaris 15 músculs dels 36 que tenim a la nostra cara, i gairebé 400 dels músculs abdominals. No és estrany que després d’una bona sessió tinguem agulletes!


15_Vacuna-contra-lhepatitis-A-

El fet de somriure forma part dels reflexos arcaics i instintius, i s’acaba convertint en una actitud essencial que necessitem totes les persones. El nadó somriu independentment de néixer en unes condicions de vida desfavorables. Probablement la capacitat de somriure i de riure fa que els nens tinguin una actitud resilient molt millor que la nostra.

Des del punt de vista fisiològic, riure aporta molts avantatges pel nostre cos i la nostra ment i per la nostra salut en general:

  • Enforteix el cor, dilata els vasos sanguinis, millora la respiració i la tensió arterial.
  • Enforteix els llaços afectius i emocionals.
  • Augmenta l’activitat del sistema immunològic, de manera que millora les defenses.
  • Disminueix la percepció del dolor.
  • Disminueix l’ansietat i la por, una cosa molt important quan els nens estan hospitalitzats o han de ser operats.
  • Millora l’estat psicològic i l’estrès hospitalari perquè s’alliberen endorfines, que són els analgèsics “naturals”.
  • Disminueix el “cortisol”, que és l’hormona de l’estrès.

Un doctor nord-americà anomenat Hunter Doherty “Patch” Adams, pot considerar-se el “pare” de la risoteràpia. La seva vida va inspirar la pel·lícula “Pacht Adams” que va protagonitzar Robin Williams. Vestit de pallasso va començar a investigar en la teràpia del riure amb finalitats mèdiques i terapèutiques, buscant l’empatia amb els pacients i fomentant el riure i el bon humor com a part fonamental del tractament integral de les persones malaltes. Segur que ha inspirat els grups de pallassos que actualment estan en molts hospitals infantils, alegrant i facilitant la vida hospitalària als més petits.

Després de riure una bona estona de forma inevitable sentirem una sensació de plenitud, d’amor, d’alegria, i una pujada d’energia. Per què no ens animem a prendre una dosi diària? Si ja no recordes com fer-ho, fixa’t en els nens. No tinguis dubtes, és la millor medicina.

 

 

 

 

Agost 2016.