Barcelona, 16 de març de 2022.- L’ús de la mascareta i les restriccions causades per la COVID-19 ha augmentat un 20% el nombre de primeres consultes per problemes en el desenvolupament de la parla dels nens, segons han pogut constatar els pediatres i els logopedes d’HM Hospitales. D’altra banda, també s’ha observat un increment del 50% del nombre de casos de disfonia entre els adults que utilitzen la veu com a eina de treball. Es tracta de trastorns que no resulten greus i poden reconduir-se, però requereixen teràpia i el suport dels especialistes per evitar complicacions més grans.
Aquesta és una de les conseqüències insospitades de la pandèmia i que ha estat detectada al si del Grup gràcies a la tasca de vigilància i observació que es fa des dels serveis de Pediatria i Logopèdia. De la mateixa manera, el treball multidisciplinari i de manera coordinada que es fa a HM Hospitales ha permès la detecció precoç d’aquesta realitat.
Aquest increment de pacients s’ha produït de manera progressiva des del maig del 2020. La Dra. Sita Pastor, del Servei de Logopèdia i Teràpia miofuncional de l’Hospital HM Nens de Barcelona, explica que “les dificultats que estem observant en el desenvolupament de la parla dels nens és una conseqüència directa de les circumstàncies especials que ens ha obligat a viure la pandèmia. L’ús de la mascareta està impedint que els petits que es troben immersos en ple procés evolutiu de la parla puguin imitar els moviments dels llavis i dels sons que escolten, cosa que és fonamental a l’hora de construir el llenguatge”.
Tanmateix, la mascareta no és l’única causa d’aquesta problemàtica. També hi té molt a veure la falta de socialització. La responsable del Servei de Logopèdia de l’Hospital Universitario HM Torrelodones, Mónica Navarro, afirma que “la interacció menor amb altres nens i adults aliens a la bombolla de convivència ha reduït notablement la pressió social, és a dir, la necessitat de parlar i comunicar-se”.
La Dra. Pastor assenyala que “ens estem trobant amb problemes a l’àrea del llenguatge i l’expressió com la dislàlia –dificultats de pronunciació-, la construcció de paraules i la creació d’oracions, cosa que afecta directament la lectoescriptura, dificultant la comprensió lectora”.
La majoria dels nens que acudeixen a la consulta de l’especialista a la recerca de diagnòstic i suport tenen entre dos i cinc anys, cosa que per a la Dra. Pastor “és lògic perquè són els que quan va començar la pandèmia es trobaven en ple procés evolutiu de la parla, que finalitza als 4 anys”.
Professionals amb trastorns a la veu
Els nens no són els únics que s’estan veient afectats per l’ús de la mascareta, ja que també s’ha observat un increment del nombre d’adults que acudeixen a l’especialista per patir complicacions a l’hora de parlar. En aquest sentit, s’ha experimentat al voltant d’un 50% més de casos de disfonia -la pèrdua del timbre habitual a causa d’un trastorn funcional o orgànic de la laringe- entre els professionals que utilitzen la veu com a eina de treball com a professors, monitors, teleoperadors, recepcionistes, etc. Les causes principals d’aquesta irregularitat són nòduls o pòlips, que s’han de tractar adequadament per evitar complicacions posteriors.
Mónica Navarro indica que és “un trastorn que repercuteix molt en el dia a dia de les persones que el pateixen, ja que comporta una notable incapacitat. De fet, la majoria es veuen obligades a agafar la baixa laboral”.
Tant en el cas dels nens com en el dels adults, els problemes derivats de l’ús de la mascareta no són greus i es poden solucionar amb el suport del logopeda i la realització d’una teràpia adequada. La durada del tractament depèn del pacient i del tipus de problema que es presenta, per la qual cosa adquireix molta importància rebre una atenció personalitzada.
NP LAS MASCARILLAS AUMENTAN LAS CONSULTAS POR PROBLEMAS DE HABLA OK (Cat)