El joc de taula com a eina pedagògica per al TEL (Trastorn Específic del Llenguatge)

Un cop més, el joc de taula es converteix en una eficaç eina pedagògica que ens ajuda a estimular el llenguatge i com a tal a enfortir aquestes connexions neurològiques que ens interessen per al desenvolupament adequat del sistema lingüístic. Els nens que presenten alguna Necessitat Educativa Especial (NEE) necessiten un reforç que, si ve acompanyat de motivació i emoció positiva, resulta molt més funcional i significatiu per millorar-lo. Això ho aconseguim gràcies a la ludificació dels jocs de taula, ja que molts alumnes no saben que aprenen mentre juguen.

El Trastorn Específic del Llenguatge o TEL és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta l’adquisició i el desenvolupament del llenguatge i que pot alterar tant l’àrea comprensiva com l’expressiva o totes dues i pot implicar un o diversos components del llenguatge: fonètica i fonologia, semàntica , morfosintàctica i/o pragmàtica. Aquestes dificultats no són causades per cap dany conegut a nivell neurològic, sensorial o emocional com a pèrdua auditiva, dany cerebral, baix coeficient intel·lectual, dificultats a nivell motor o factors socioambientals.

Seguidament us mostrem alguns beneficis dels jocs de taula per a nens amb TEL:

  • Habilitats socials. La comprensió d’instruccions, la conversa i la presa de decisions conjuntament ofereixen una oportunitat de desenvolupament del llenguatge millorant la capacitat d’expressar les seves idees.
  • Atenció. Enfront d’activitats de gran càrrega verbal, els nens i nenes amb TEL solen perdre fàcilment l’atenció, per la qual cosa els jocs de taula en què han d’escoltar o considerar les jugades anteriors o dels altres jugadors pot ser molt beneficiós per al desenvolupament .
  • Memòria. Els jocs en què cal treballar la memòria aguditzen la nostra atenció, per la qual cosa aquest tipus de jocs resulta un gran aliat al moment de desenvolupar o practicar aquesta habilitat.
  • Expressió verbal i vocabulari. Amb l’ajuda dels jocs, podran adquirir vocabulari i així enriquir les seves oracions, aclarir confusions, practicar-ne i recordar-ne el significat, etc.recen una oportunidad de desarrollo del lenguaje mejorando la capacidad de expresar sus ideas.

A continuació, us presentem alguns jocs adequats (sempre tenint en compte que cada usuari és diferent i necessitarem un diagnòstic previ del professional de l’educació corresponent)

  • Ràpid Méteo (Djeco): és un joc de taula en què els jugadors hauran de descriure oralment com van vestits els gatets i memoritzessin la descripció per intentar ser ràpids en vestir el gat amb la roba adequada. Un recurs pedagògic ideal per a l’estimulació del llenguatge i l’adquisició de vocabulari nou.

 

  • Katudi/Katudi Home (Djeco): Katudi són dos jocs didàctics que ajuden a treballar l’expressió oral alhora que s’exercita l’observació, l’atenció i l’escolta activa. Katudi Home és una versió més avançada de Katudi, es dirigeix ​​a jugadors de major edat ja que el nivell de dificultat és més alt, tot i així, la dinàmica del joc és la mateixa per a tots dos.

                  

 

  • Sardines (Djeco): és un joc d’observació, atenció i memòria en què cal recordar les sardines que apareixen a les targetes grans. Un cop observades i memoritzades, cal cercar i reconèixer les sardines a les pròpies targetes sardines (petites). Un joc ideal per connectar atenció i memòria i així desenvolupar beneficiosament aquestes habilitats.

  • My Svoora Tales (Svoora): és un llibre imantat de 3 pàgines sobre les quals s’enganxen diferents imants que vénen inclosos en 3 categories: escenaris, personatges i objectes. Després d’haver triat aquests elements, els nens i les nenes poden escriure històries utilitzant els espais en blanc. Poden fer-ho tantes vegades com vulguin, ja que el llapis de pissarra s’esborra fàcilment i els imants s’intercanvien.

  • Douzanimo (Djeco): és un joc cooperatiu tipus memo, en què, en conjunt, s’ha d’aconseguir formar les cares de tots els animals al final de les 4 rondes. Per torns, es gira a 2 targetes centrals buscant la cara dels animals. Utilitzant la memòria i la conversa constant entre els jugadors, s’aconseguirà l’objectiu.

Integrar jocs de taula a la rutina i vida dels nens amb TEL, fomentarà i desenvoluparà habilitats per a aquesta condició i estrenyerà llaços familiars i moments de diversió. Si pares, mares o cuidadors participen activament i escullen jocs adequats, es crea un entorn enriquidor que, per defecte, donarà suport al desenvolupament del llenguatge. Aprenentatge i diversió van de la mà si ens entretenim mentre aconseguim desafiar-nos.

«Els nens i nenes no juguen per aprendre, però aprenen perquè juguen”. Jean Piaget.

 

Jèssica Poch. Psicopedagoga en Top Toys.


Mónica Emden. Formadora Djeco i Braintoys, Top Toys