El joc: una alternativa saludable a les pantalles

En aquesta era digital, les pantalles han començat a ocupar un lloc central a la vida quotidiana de moltes famílies a través de la televisió, dispositius mòbils, videojocs, entre d’altres. Això ha fet que, a mesura que els nostres nens creixen, sigui cada cop més difícil trobar l’atractiu als jocs tradicionals.

Tot i que la tecnologia té els seus beneficis, sempre l’excés té efectes negatius, i aquesta vegada aquest efecte es dóna en els nostres fills i filles. En aquest context, i per tal de poder contrarestar aquests efectes o trobar un equilibri que ens permeti tornar a l’essència del que no és digital, és que ens sembla fonamental parlar dels beneficis del joc tradicional, tal com les antigues generacions ho van experimentar.

L’inici de l’adolescència sol ser una edat més complexa en aquest sentit, ja que ve acompanyada de molts canvis, entre els quals els gustos, les companyies, els hobbies, les emocions… i com a pares, és difícil coordinar amb aquests canvis.

A continuació, indiquem els beneficis que ens aporten els jocs de taula:

  • Desenvolupament físic: gràcies al joc podem desenvolupar habilitats motrius gruixudes i fines, a més de promoure hàbits de vida activa i saludable, evitant el sedentarisme donat per les pantalles.
  • Habilitats socials: Compartir, col·laborar i comunicar-se de forma efectiva és fonamental per comprendre les relacions i normes socials.
  • Desenvolupament cognitiu: resolució de problemes, pensament lògic, pensament abstracte, creativitat, són només algunes de les habilitats essencials que poden adquirir els nens i nenes a través del joc.
  • Salut emocional: a través del joc podem expressar emocions i idees, i així processar més i millor les experiències i els sentiments.

Seguidament, us proposem diferents estratègies per fomentar el joc:

  • Fomentar el joc exterior: és una gran opció per connectar amb la natura. Jardins, parcs, platges, qualsevol ambient obert que permeti córrer i moure’s amb llibertat i naturalitat.
    Limitar el temps de pantalles: si ja és part de la nostra rutina, és important limitar-ho i equilibrar-ho, establint horaris i temps definits.
  • Participació de pares i mares: involucrar-nos en el seu joc i no només supervisar-lo, permet enfortir l’enllaç a més d’assegurar-nos que s’està vivint un temps de joc de qualitat. A més de divertir-nos sense adonar-nos-en.
  • Espais de joc: els espais de joc segurs permetran que es produeixin més moments de creativitat, creació i, per tant, més joc. 

Finalment, 3 propostes de jocs atractius i interactius, de viatge i que són una alternativa a les pantalles.

TIC-TAC-TOE BOLT de GIIKER

És un joc interactiu, destratègia i per jugar sol o acompanyat. Està pensat a partir de 3 anys i té 4 formes de joc diferents.

  1. Podem jugar al 3 amb ratlla clàssic amb la mateixa consola, gràcies a la IA.
  2. Podem jugar al clàssic 3 en ratlla amb un altre jugador.
  3. Hi ha una opció que compta amb un joc de memòria.
  4. Sota la capseta tenim peces per crear un tauler del 3 en ratlla amb la diferència de poder amagar i substituir peces del contrincant.

SUPER BLOCKS de GIIKER

Una consola a partir de 6 anys amb més de 1000 desafiaments de diferents nivells de dificultat. Exercita la teva lògica i orientació visoespacial. Els llums t’indiquen els colors de les peces amb què has de jugar i on col·locar-les.

SMART SUDOKU de GIIKER

Un sudoku interactiu amb més de 2500 nivells diferents per exercitar la teva ment i treballar la lògica. Podem adaptar-ho per començar a jugar amb 4 anys. La mateixa consola us permet jugar amb un altre jugador en línia i competir quant a rapidesa, també us ajuda en cas que ho necessiteu i us autocorregeix.

Com a pares, no n’hi ha prou només acompanyar, sinó també fer-ho amb un sentit: reconeixent i vivint el valor del joc. Realment creure que els jocs són una alternativa saludable i enriquidora davant de l’ús excessiu de pantalles. I així no només contribuirem al seu desenvolupament, sinó també al seu benestar i futur.

 

Jèssica Poch

Psicopedagoga i formadora a Top Toys

Mónica Emden

Formació i desaenvolupament educatiu, Top Toys