Protecció ocular per la pràctica d’esport infantil

proteccio-ocular

Anar ben equipats -“full equip”- actualment a l’hora de practicar esport és el més habitual, però hauríem de prestar més atenció a la protecció ocular ja que és un dels principals motius pels quals podem acabar al servei d’urgències oftalmològiques en l’edat infantil i adolescent .

L’objectiu de l’ús d’ulleres de protecció esportives és disminuir els danys oculars. Els més freqüents són els traumatismes amb pilotes, caigudes o per contacte amb una part del cos. Actualment hi ha moltes disciplines esportives on és indispensable i obligatori l’ús d’ulleres de protecció. Principalment destaquem un ús imprescindible en els esports on les pilotes són de mida petita com el tennis, pàdel, ping-pong, golf, hoquei, baseball i paintball, ja que la seva dimensió és aproximadament similar a l’òrbita ocular i l’impacte a l’ull pot produir danys oculars lleus, greus, molt greus i fins en alguna ocasió irreversibles. Les lesions més freqüents són erosions corneals i conjuntivals, despreniments de retina, hipemas, hipertensió ocular, desinserció de l’iris, danys en el nervi òptic, subluxació del cristal·lí i trencament de l’os del sòl de l’òrbita. En qualsevol cas, després de rebre traumatisme ocular hem d’anar a un servei d’urgències oftalmològiques per tal que ens avaluïn l’agudesa visual, el pol anterior i el pol posterior.

Tampoc no ens podem oblidar dels esports a l’aire lliure com esquí, snow, senderisme, alta muntanya, ciclisme, o motociclisme on es requereix l’ús d’ulleres de sol. Si les ulleres són polaritzades molt millor. Les ulleres suposen una protecció no només enfront als raigs UVA sinó també davant de pols, fang, insectes o branques. Els esports aquàtics com la natació, el submarinisme i la vela haurem d’usar ulleres o màscares aquàtiques per evitar principalment inflamació i hiperèmia conjuntival, queratitis i erosions corneals.

L’elecció del tipus d’ullera tècnica més adequada ha de ser assessorada per un especialista ja que cada disciplina necessita un model específic per a la seva millor seguretat i major visibilitat per tal poder assolir els millors resultats esportius. Les ulleres han d’estar homologades per la Comunitat Europea i si precisa, per la seva federació esportiva.

La característica principal per la muntura i la lent és que el material sigui de la major resistència als impactes. Els més utilitzats per muntures són l’acetat, PA, CR-90, i per les lents el policarbonat. Altres característiques a tenir en compte són la comoditat, la subjecció per varetes o gomes, la doble protecció per coixinets frontal, nasal i lateral, la major absorció als raigs ultravioleta, que siguin hipoal·lergèniques i si cal amb tractament per evitar l’entelament.

Les persones que necessiten correcció òptica han de triar la muntura i lent adequat a la seva graduació i disciplina per a més comoditat, qualitat visual i rendiment esportiu. L’òptic-optometrista serà el professional encarregat de la recomanació i elecció.

En resum: 

  1. La protecció ocular en determinades disciplines esportives és fonamental. Sense ulleres les lesions causades per pilotes o traumatismes poden ser severes.
  2. Protegir dels impactes, dels raigs ultravioleta i de l’acció d’altres elements com l’aigua, són els principals objectius de les ulleres de protecció.
  3. L’òptic-optometrista és el professional encarregat de saber quin tipus de protecció ocular és més adient per la teva activitat.

Article de la Sra. Inés Sierra. Optometrista del Servei d’Oftalmologia. Desembre 2018

Publicat també a la revista Esportiu Maresme