Després de més d’un any dur per a tothom a causa de la pandèmia per Coronavirus-19, sembla que a poc a poc es va normalitzant el nostre dia a dia. Les vacances estan a tocar i això fa que les anem planificant. Viatges, colònies, campus, estades …, on els nostres fills faran esport, teatre, circ, música, idiomes …, però sobretot faran nous amics, coneixeran noves formes de menjar, diferents costums … Algunes d’aquestes experiències les compartiran amb la família, altres amb els seus amics. Segur que totes elles els ajuden a “créixer”.
És important organitzar-les amb temps, però hem de deixar sempre, un espai per a la improvisació. Descobrir (llocs, sensacions, persones…) és de les coses més apassionants de les vacances, però com a Pediatra i mare estic convençuda que hi ha uns mínims que hem de preveure. Independentment d’on anem i de l’edat dels nostres fills i filles, hem de tenir en compte i “prevenir”, possibles situacions que puguin espatllar-nos aquests dies:
SOL
Sigui mar o muntanya on passem les nostres vacances, haurem de tenir en compte aquest estel que ens dóna vida, però que a la vegada pot ser perillós. La primera norma seria evitar estar al sol i no fer activitat física a les hores de màxima insolació (12 h a 18 h), recordeu que els menors de 6 mesos no han d’estar exposats al sol. No oblidar crema de protecció solar que posarem 1/2 h abans de sortir i la renovarem cada hora, més sovint si estem a la platja o piscina banyant-nos. Es recomana un factor de protecció no inferior a 30. Cura especial hem de tenir amb aquells/es que tenen problemes de pell com pigues, dermatitis atòpica …, que no han de dubtar en posar una crema de protecció alta. La majoria de cremes solars indicades en pediatria tenen un factor de protecció 50. Pensem sempre a portar una gorra amb visera per a protegir no només el cap, sinó també els ulls. L’exposició al sol durant moltes hores pot provocar una “insolació” que implica mal de cap, nàusees, sensació de mareig i somnolència. Si aquesta exposició és important, pot anar acompanyada de cremades a la pell i febre. En qualsevol cas consultarem amb el Pediatre/a.
HIDRATACIÓ
Només amb aigua. Portem sempre una ampolla d’aigua a la motxilla. La pèrdua de líquids per les altes temperatures de l’estiu, és important i per tant hem d’oferir aigua tot sovint
DIARREA
Freqüentment acompanyada de VÒMITS i ocasionalment per febre. Les causes poden ser virus, bacteris, paràsits … Algú que ens encomana, aliments que no estan en condicions idònies o transgressions alimentàries. Per evitar aquestes infeccions és important rentar sovint les mans, principalment abans de menjar, evitar aliments com maioneses, una correcta refrigeració dels aliments, rentar i pelar sempre que sigui possible fruita i verdures. En qualsevol cas, el tractament és sempre el mateix: antitèrmics si hi ha febre i una correcta rehidratació oral. El sèrum de rehidratació oral (SRO) és el pilar bàsic en el tractament de les gastroenteritis. Oferir-lo sempre en petites quantitats a l’inici, es tolera millor, i sovint. Quan toleri líquids oferirem una dieta tova adequada a l’edat del nen/a. Mai suprimirem la lactància materna. Els probiòtics disminueixen la durada de les gastroenteritis.
FEBRE
En cas de febrícula, és possible que despullant al nen/a i/o amb una dutxa amb aigua tèbia desapareixien aquestes dècimes. Si la temperatura axil·lar és superior a 38ºC, oferirem paracetamol, en cas que aquest no el toleri una alternativa seria l’ibuprofèn. És molt important valorar l’estat general de l’infant que sol tolerar molt bé la febre. Si la febre no cedeix amb les mesures indicades, el nen/a està molt postrat, amb tendència a adormir-se i/o apareixen taques a la pell, no dubtem a consultar al/la Pediatre/a.
RESTRENYIMENT
El canvi d’alimentació, d’aigües, d’activitats …, pot fer que el nostre fill/a canviï el seu ritme de deposicions. Hem de controlar aquesta situació. Per prevenir, oferirem aigua abundant i una dieta rica en fibra (fruita, verdura, llegums i cereals integrals)
MAL D’ORELLA
És difícil treure’ls de l’aigua, sigui mar o piscina. Tot sovint es poden queixar de mal d’orella, principalment a la nit. Solen ser otitis externes (inflamació del conducte auditiu extern) i no solen anar acompanyades de febre. En aquests casos sol ser suficient oferir un antiinflamatori – analgèsic tipus ibuprofèn. En cas que el mal d’orella vagi acompanyat de febre, no cedeixi el dolor amb l’ibuprofèn o aparegui supuració pel conducte auditiu, consultarem el/la Pediatre/a.
FERIDES
L’activitat imparable dels nostres fills/es fan que les zones descobertes, principalment cames, es lesionin amb facilitat. Les ferides han de rentar-se sempre amb aigua i sabó, posteriorment aplicarem un antisèptic tòpic (povidona iodada, clorhexidina). Si sagna farem pressió sobre la ferida, uns 10′, i posteriorment taparem amb gasa estèril.
PICADES D’INSECTE
Com sempre, si és possible, la prevenció és el millor. Existeixen comercialitzats a les farmàcies productes amb diferents presentacions (polseres, esprais, barres, adhesius …) per espantar els insectes. Mosquiteres i roba prima de màniga llarga si la zona on anem ho requereix. Si la picada apareix, rentarem la zona amb aigua i sabó, posarem antisèptic tòpic i fred local. Un corticoide en crema també pot anar bé. Si la inflamació és important, anirem a un Servei d’urgències. La prevenció és imprescindible si viatgem a zones on el paludisme és endèmic, en aquest cas a més de tot el que hem comentat, caldrà prendre el tractament preventiu per aquesta malaltia.
Entre les coses que no faltaran a la nostra farmaciola viatgera serà: sèrum fisiològic, gases estèrils, antisèptic, esparadrap, una vena, tisores, paracetamol, ibuprofèn, sèrum de rehidratació oral. Un corticoide en crema, si les reaccions a les picades són importants; Xarop/xiclets per qui es mareja; antihistamínic en cas de nens/es amb al·lèrgies importants i la medicació específica si són asmàtics o tenen altres malalties.
No oblidarem el “carnet de salut” per viatjar per Espanya o la “Targeta sanitària Europea” si viatgem per Europa. Anem on anem, hem d’assegurar tenir cobert aquest aspecte del viatge. Cal també informar-nos si allà on anem calen vacunes específiques.
Els pediatres no només ens preocupem dels aspectes físics dels nostres nens/es. Un adequat creixement ha d’estar avalat per la falta de malaltia, curar-la si apareix però a més per un correcte creixement com a persona. Inculcar valors, preocupar-nos de la seva relació amb l’entorn, de la seva autonomia, capacitat de decisió … Les vacances en família són un bon moment per desenvolupar i treballar aquests aspectes. La seva organització dependrà de l’edat que tinguin, però podem tenir en compte:
- Fem-los participar en la decisió del lloc de vacances. Podem fer diverses propostes i decidir entre tots la que més ens agradi. Que cadascú aporti alguna activitat durant aquests dies.
- Intentem no fer grans circuits, trajectes curts són ideals. Serà sempre millor poc i agradable. Que cada dia tinguin temps per al joc, banyar-se, córrer …, allà on estiguem o per on passem.
- Aprofitem aquests dies per conèixer noves formes de menjar, nous costums, segur que ens enriqueixen a tots.
- Durant el viatge, sigui en cotxe, tren, vaixell o avió, recordem portar jocs, llibres, contes, pintures …, per a les esperes o per què no cantar junts quan anem amb cotxe? Que coneguin altres músiques (clàssica, de el lloc on som), podem inventar històries o jocs on la memòria i les paraules són protagonistes.
- Aprofitar una bona gespa o la càlida sorra per tombar-se a llegir, explicar un conte o mirar el cel i veure com els núvols corren i canvien
- Portar sempre a la motxilla aigua i alguna cosa per menjar (fruita, fruit sec, pa, galetes …).
Alguns de vosaltres pensareu que aquestes no són les vacances que abans fèieu, però estic segura que si cada un dels integrants de la vostra família aporta alguna cosa, tots sortireu beneficiats. De vegades, la convivència en família pot ser difícil. Intentem veure les nostres limitacions com a adults i siguem tolerants amb ells/es. Això no implica ser menys exigents, amor i limitacions no estan renyits. Aprofiteu, aquests dies, per veure “créixer” als vostres fills i conèixer-los millor. “Créixer junts”, serà la millor recompensa de les vostres vacances.