Cada any a mitjans de la tardor arrenca la campanya de vacunació antigripal. L’objectiu d’aquesta campanya és minimitzar l’impacte d’una malaltia infecciosa tan prevalent i contagiosa en la població.
Les campanyes s’han orientat clàssicament a la prevenció en grups de risc, és a dir, en aquelles persones que per la seva condició o per tenir alguna malaltia de base, tenen més probabilitats de patir una grip complicada. Aquesta recomanació s’estén als convivents d’aquesta persona més vulnerable.
Alguns països han optat per la vacunació sistemàtica de la població, entenent que tot i que la majoria de persones que s’infecten passen una grip sense complicacions, posats a triar, el millor és no passar-la. Si el virus no circula, o ho fa poc, és més fàcil que hi hagi menys complicacions a nivell general i que es perdin altres recursos (com per exemple, dies de feina).
Soques que componen la vacuna
Les soques de virus utilitzades en la vacuna es modifiquen cada any seguint les recomanacions de l’OMS, en funció del virus que probablement vagi a circular a la propera temporada.
Grups de risc
Els grups de risc queden definits en la següent taula. Respecte anys anteriors s’han inclòs nens amb implant coclear i nens amb malalties reumàtiques.
Novetats en vacunes antigripals
Ha estat autoritzada a Europa una nova vacuna atenuada intranasal. Es pot utilitzar en nens entre 2 anys i els 18 anys. A Espanya, el format de la vacuna és tetravalent, o sigui que inclou 4 soques, de manera que la cobertura a priori és una mica més ampla que la de la vacuna que s’administra habitualment.
Com a avantatges s’inclou la seva millor tolerància, ja que s’aplica intranasal i no necessita punxada i sembla tenir millors dades d’eficàcia.
El principal desavantatge és que no és una vacuna finançada -tampoc per als grups de risc-.
En el cas que els pares tingueu interès a vacunar per evitar la grip, seria una bona opció en nens majors de 2 anys.
Com s’administra la vacuna de la grip?
La vacuna antigripal no es pot administrar en nadons menors de 6 mesos. En el cas de ser un bebè menor d’aquesta edat vulnerable, es recomana la vacunació de la resta de la família.
A partir dels 6 mesos i fins als 9 anys, en la primera temporada en què es vacuna, han d’administrar 2 dosis separades de 4 setmanes. Si s’ha vacunat en temporades anteriors, amb una sola dosi és suficient.
En el cas de la vacuna atenuada intranasal la posologia és igual amb l’única diferència, que no es pot administrar en menors de 2 anys.