Maneig del dolor en el medi hospitalari

Com ja hem comentat en articles previs, la seguretat del pacient ha esdevingut en els darrers anys una de les principals línies estratègiques del nostre sistema sanitari. Seguint aquestes directrius, la nostra entitat va engegar fa un mesos un ambiciós projecte destinat a millorar la seguretat dels nostres petits pacients.

L’esmentat projecte es divideix en diferents branques que inclouen la higiene de mans, la identificació de pacients, la llista de comprovació quirúrgica, la doble comprovació de medicació i el control del dolor.

El dolor es defineix com una experiència sensorial i emocional desagradable relacionada amb un dany tissular real o potencial. Alguns estudis revelen que fins a un 20% dels pacients ingressats en hospitals experimenten dolor intens.

Com a dret del pacient, el control i el maneig del dolor són una obligació dels centres amb pacients hospitalitzats i, per tant, s’han d’implantar mesures destinades a avaluar la intensitat d’aquest dolor i aplicar estratègies per minimitzar-lo.

L’avaluació del dolor del pacient pediàtric es realitza mitjançant l’aplicació de diferents escales segons l’edat i el nivell de col•laboració de l’infant. Així doncs, en pacients menors de 3 anys i pacients no col•laboradors, apliquem l’escala FLACC.
 

Entre els 3 i els 7 anys, el mètode utilitzat és l’escala de cares de Wong-Baker mentre que en pacients majors de 8 anys col•laboradors utilitzem l’ escala numèrica de Walco i Howite.

 

 

L’avaluació del dolor ha d’incorporar-se dintre de les competències del personal auxiliar i d’infermeria de la mateixa manera que es prenen constants o es realitzen cures.

Dels resultats derivats de l’avaluació del dolor, han de sorgir les estratègies per al control del mateix. Aquestes estratègies han de ser consensuades per tots els professionals que intervenen en la cura del pacient, des de l’equip d’infermeria fins als pediatres responsables passant per anestesistes, cirurgians o zeladors. Les mesures aplicades es fonamenten en l’evidència científica i s’han d’adaptar a cadascun dels moments i situacions del procés hospitalari del pacient.

Dr. Ferran Cachadiña, Direcció de Planificació, Organització i Qualitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *