La febre és un dels principals motius de consulta per als pediatres, tant en atenció primària com en atenció urgent. Els quadres febrils són més freqüents en la infància, sobretot els primers anys de vida, per l’alta exposició dels nens als gèrmens i perquè el sistema immunitari està en vies de completar el seu desenvolupament.
Pares i pediatres hem perdre una mica la por a la febre. Com a mecanisme de defensa que és, la febre en si mateixa no és perjudicial. La por a la febre, s’ha batejat com
febrefòbia. I a part de generar una
angoixa innecessària, pot ocasionar en alguns casos problemes de sobredosificació de fàrmacs.
Hi ha diferents protocols per abordar la febre en el nen. Com veureu només en alguns casos, la consulta urgent és obligada. En nens més grans de 3 anys, les infeccions es solen localitzar i la visita es pot demorar 2 o 3 dies llevat que hi hagi altres símptomes associats que impliquin una consulta precoç i / o símptomes d’alarma. En
nens menors de 3 mesos apliquem protocols més invasius amb exploracions complementàries, especialment en els nadons.
Entre els 3 mesos i els 3 anys la conducta és més variable en funció de com es presenti el quadre febril.
D’aquesta manera i de forma generalitzada, es recomana una consulta al pediatre més precoç en cas que el nen amb febre compleixi alguna d’aquestes característiques:
Nounat o lactant menor de 3 mesos
Temperatura superior a 40 º C
Febre de 4 o més dies
Malalties cròniques o estats d’immunodepressió
Signes o símptomes d’alarma: rigidesa de nuca, convulsions, petèquies (taques a la pell que no desapareixen en pressionar), decaïment important
Mites relacionats amb la febreLa febre alta provoca dany cerebral permanent. Només si les temperatures són superiors a 42ºC (raríssim) hi ha risc.
La febre alta provoca meningitis. De fet és al contrari: la meningitis sol provocar febre alta, però no tota febre alta, per sort, és per meningitis.
La febre elevada ocasiona convulsions febrils. Les convulsions febrils típicament es produeixen a l’inici del quadre febril, de vegades quan la febre s’està iniciant i ni tan sols ha estat detectada. La majoria de convulsions febrils a la infància són benignes i s’autolimiten amb l’edat.
Si no baixa la febre, la causa de la mateixa és greu. Quadres de febre elevada podern estar relacionats amb quadres virals i al contrari: processos greus poden associar febres no gaire altes.
La presència de febre indica la necessitat de tractament antibiòtic. Més del 90% dels processos febrils a la infància corresponen a quadres virals, de forma que en la majoria dels casos, els antibiòtics no estaran indicats.
PD: Imatge cedida amablement en una visita al servei d’Urgències per febre per una de les moltes famílies que dipositen la confiança en nosaltres.