Benvingut setembre: rutines i adaptacions

Últims dies d’agost. Amb un canvi de temps que sembla voler avançar l’entrada de la tardor, moltes famílies estan tornant a casa després de les vacances i amb elles molts nens i nenes que en breu hauran de tornar a l’escola o en el cas dels més petits, iniciar-se en les sendes de l’escolarització.
Petits i grans en pocs dies hem de tornar a les nostres rutines quotidianes, amb més o menys esforç. Acostumar-se a les vacances, a estar més temps a l’aire lliure i disposant de temps de lleure, a poder compartir més espai en família i especialment a la relaxació dels horaris sol ser fàcil . El camí contrari pot resultar més tortuós.

Però no ens queda més remei.

Lluny de les notícies tremendistes que parlen de “depressió postvacacional ” el que sí és cert, és que pot costar una mica tornar a la rutina. A les bonances de les vacances ens hem acostumat ràpid.

En el cas dels nens i nenes potser- i tenint en compte que per la majoria, estar a l’escola és divertit -el més ” dramàtic ” és la tornada a l’esclavitud del rellotge. Així doncs en els propers dies tocarà adaptar el nostre ritme circadià l’horari escolar, per no arribar tard a l’escola….

Els primers dies pot ser difícil matinar , així que resulta convenient començar a “practicar” aixecar-nos una mica més d’hora algun dia abans del primer dia d’escola. Per no arriscar-nos a arribar el primer dia, despentinats , a mig esmorzar i amb lleganyes als ulls ( i amb els pares a punt de patir un atac d’ansietat …. ).

Per als més petits, que comencen el seu període d’adaptació a l’escola infantil, molta paciència i bones maneres. L’adaptació, per a pares i per a nens, requereix el seu temps i el seu procés , que haurien de ser més o menys a mida de cada petit personatge i de la seva família com ens explica aquí Marisa Moya.

Altres temes sobre la taula aquests dies i no menys importants….. els recursos materials que seran necessaris- i el desemborsament econòmic associat- i la distribució del temps en les activitats extraescolars que ja ens toca planificar. En ambdós temes la nostra recomanació és: austeritat .

Reciclar i aprendre a cuidar i a reutilitzar els materials i la roba: un valor molt important a ensenyar als nens. I una tria d’activitats extraescolars amb sentit comú i pactada amb els nostres fills si és possible, deixant també temps lliure ( sense programació …. ) necessari per al desenvolupament i el benestar de petits i grans.

Dra. Amalia Arce, responsable de E-Salut i pediatra d’Urgències i de Consultes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *